2018-12-17
今日放工,同朋友去咗長沙灣一間西餐廳晚餐, 雖然唔係好近地鐵站,但係十分鐘內就到,亦都好易搵,係同事介紹。 間餐廳裝修都幾有格調,一入門有個bar枱位,如果未食飯,都可以喺度飲杯嘢傾下計。牆上仲掛咗幾幅大油畫, 食嘢之餘,仲可以欣賞下!頭盤我哋點左香煎鵝肝帆立貝, 帆立貝好鮮好嫩, 我最愛嘅鵝肝非常吸引,煎到表皮少少脆,入口溶化,仲好香! 伴碟有沙律菜,加咗清甜嘅醬汁,同鵝肝一齊食感覺一啲都唔肥膩, 個份量兩個人share, 啱啱好。Order左cocktail Pina colada同埋一杯無酒精嘅蜜桃荔枝cocktail, 兩杯都有驚喜感覺,一啲都唔求其!主菜order左個細嘅手抓海鮮盤同埋牛板腱, 海鮮盤有虎蝦,青口,大蜆同墨魚仔,同幾樣疏菜, 我哋揀咗檸檬蒜蓉牛油做醬汁, 檸檬同海鮮一向係絕配 ,個醬又唔會太鹹,可以食到海鮮嘅鮮味,兩隻虎蝦好大隻, 青口同大蜆既份量好足, 兩個人食一定夠。 餐廳準備左即棄圍裙同手套俾我地,用手品嚐海鮮就唔怕整污糟對手,好貼心! 另外店員加水同換骨碟都好主動,值得加分!七成熟嘅牛板腱處理得啱啱好,肉質鮮嫩,一啲都唔韌。 伴有沙律菜同埋用醬汁烹調左
牆上仲掛咗幾幅大油畫, 食嘢之餘,仲可以欣賞下!
七成熟嘅牛板腱處理得啱啱好,肉質鮮嫩,一啲都唔韌。 伴有沙律菜同埋用醬汁烹調左既菇好惹味,味牛板腱本身唔太鹹,點少少mustard 一齊食 ,perfect呀😋