2019-05-31
翠華茶餐廳係香港已經做到成行成市,內地客亦特別多,甘多年來,呢間茶餐廳我都會間吾使幫襯一下,今日就來買反份午市外賣午餐做lunch,同同事開心share。和風燒汁豬扒豬脾肉套餐 (hk$ 68)(套餐包括: 白飯,豬扒一件,豬脾肉一件,羅宋湯,咖啡或奶茶)豬脾豬扒飯: 呢個lunch set 套餐飯有豬扒同豬脾肉每樣各一件,燒汁味帶點點微甜,豬脾肉同豬扒肉都煎得好香,但亦不太乾,熱度恰當,味道惹味。肉質不韌,肉厚實在,配埋白飯好味非常。白飯不軟不硬,熱度啱啱好,份量亦非常足夠,夠曬飽肚。羅宋湯: 羅宋湯不太辣,而且非常足料,雜菜料同粒粒牛腩都有,湯味十分濃厚,大大碗好低飲招牌鮮忌廉熱咖啡: 即磨熱咖啡配鮮忌廉,入口又濃又滑,而且外賣杯都保持到好夠熱,咖啡味夠濃,以港式茶餐廳來講,水準不錯。翠華既set lunch以六十多塊錢來講,雖然價格不算低,但佢無論外賣包裝盒,袋,食物同飲品質素都實在不俗,多年來都可以一直保持到穩定既水準,相信呢個都係我多年來一直再來惠顧既原因。
和風燒汁豬扒豬脾肉套餐 (hk$ 68)
豬脾豬扒飯: