2024-09-12
呢間餐廳位於瓊華中心嘅樓上舖,店內裝潢得體雅緻,唔知嘅人以為佢係食精緻粵菜,其實係主打極具風味嘅大排檔小炒菜式~呢個反差大呢ꉂꉂ(ˊᗜˋ*)ʬʬ初初都唔期望有幾好食,點知每碟都勁有火氣勁惹味ꈍᴗꈍ有冷氣嘆又有風味小炒食,大家有機會真係要嚟試下!✎ 招牌脆皮BB鴿呢碟震撼味蕾!外脆內嫩,一啲都唔韌,皮油而且多瘦肉,入味透骨,另附上淮鹽調味。食完成口都好香鴿嘅鹹香味,好正!✎ 獲氣豉椒炒蜆呢碟係另一碟我最鍾意食!一上菜,香氣誘人的味道飄散到每個角落咁制。蜆冇咩沙,味道鮮甜,成碟好有豆豉味同蒜味,加埋青椒、紅椒、洋蔥一齊炒,味道更香口,好適合做下酒菜´꒳`✎ 蒜香風沙雞中翼炸蒜味濃郁,有辣椒一齊炒,味道帶點微辣~肉質嫩口。表皮鋪滿炸蒜,口感鬆脆而更豐富,十分有火喉~✎ 風雲特色香辣炒飯成碟都辣辣地,中辣程度。飯粒煙靭有咬口,微油,入口唔會太乾,軟硬乾濕適中,淡淡飯香味。加咗蛋、細蝦同豆角粒入去炒。蛋香味、辣醬味、花椒味三合一,香氣撲鼻!✎ 大大杯水蜜桃雜果茶勁大杯,足似係大陸嗰啲飲品舖嘅大杯嘢飲咁嘅份量。入面有蘋果切片,橙切片,青檸切片同埋普通檸檬切片,入口冰涼清甜,成杯較重檸檬、青檸味,配
✎ 招牌脆皮BB鴿
✎ 獲氣豉椒炒蜆
青椒、紅椒、洋蔥一齊炒,味道更香口,好適合做下酒菜´꒳`
✎ 蒜香風沙雞中翼
✎ 風雲特色香辣炒飯
✎ 大大杯水蜜桃雜果茶
勁大杯,足似係大陸嗰啲飲品舖嘅大杯嘢飲咁嘅份量。入面有蘋果切片,橙切片,青檸切片同埋普通檸檬切片,入口冰涼清甜,成杯較重檸檬、青檸味,配淡淡果香~
✎ 菠蘿冰
入面有幾塊菠蘿片,底下應該有啲果漿,較暈之後一飲甜入心,濃郁果甜味出哂嚟~配淡淡菠蘿味同埋梳打味,味道岩岩好,唔會太淡。