2018-09-01
之前去完九日中東旅行,早午晚三餐都食中東包,真是食到口都寡。返到來香港,約朋友分手信,當然要食好西平衡下,今次再朋友建議下,我們就到這間新加坡菜餐廳有囍。**************有囍不止提供新加坡菜,其實泰國菜和馬來西亞菜都有。餐廳店面都幾大,但桌與桌的距離比不少食店寬闊,所以坐得幾舒服。我幾欣賞店內的碟子,每個座位上的碟子都有不同圖案,很漂亮。餐牌選擇亦很豐富,小食、沙律、湯羹、咖哩、海鮮、飯麵、甜品和飲品每個類別都超過十款,價錢全部幾十元至百多元,定價合理。有囍水果茶($68)水果茶非常大渣,一渣夠兩三個人飲,入面有很多蘋果、青檸和香橙,非常足料抵飲,酸酸甜甜最啱夏天飲。泰式鳳爪沙律($68)鳳爪全部已經切半和去骨,方便食用,一碟都有幾多鳳爪,食落酸酸辣辣,辣度只有小辣水平,不吃辣的人都應該食倒,幾開胃。串燒($108)串燒包括豬牛雞各兩串,每一串都有大半隻手掌般長,肉質軟嫩又夠味,蘸埋沙嗲醬更惹味!冬陰蝦湯($68)冬陰蝦湯可分倒四碗,內有兩隻蝦、草菇和番茄等等,味道酸辣有致,非常惹味!泰式蝦炒金邊粉($68)金邊粉炒得夠乾身,不會過甜,口感帶點微彈,旁邊伴以辣椒粉和花生碎,
**************
有囍不止提供新加坡菜,其實泰國菜和馬來西亞菜都有。
餐牌選擇亦很豐富,小食、沙律、湯羹、咖哩、海鮮、飯麵、 甜品和飲品每個類別都超過十款,價錢全部幾十元至百多元,定價合理。
有囍水果茶($68)
金邊粉炒得夠乾身,不會過甜,口感帶點微彈,旁邊伴以辣椒粉和花生碎,食客可按個人喜好拌入金邊粉內,我們把全部辣椒粉拌勻,食落帶點香辣味,都幾好味!
食物水準中上,價錢亦非常大眾化,本來見到餐牌有魔鬼魚都想試,可惜當晚沒有貨,希望下次有機會試。