2019-07-18 60 views
之前都有去過旺角個邊個間寶寶雞煲, 覺得幾好食, 今次就黎太子分店encore~一貫雞煲火鍋feel既門面同裝潢, 一踏入去就聞到雞煲味, 即刻口水流唔洗諗一定係食佢招牌寶寶奇味雞煲食雞煲中意乾撈, 惹味加倍! 雞煲一放低店員打開蓋個一刻, 一股強烈既香味湧出黎, 乾辣椒攻鼻攪到咳左兩下, 但係攻得黎又好爽, 實在太香!! 今次揀左小辣, 覺得下次可以挑戰中辣比佢攻多兩攻個鼻雞件唔會切到得d骨, 大舊又有肉地! 成舊雞沾滿左雞煲醬汁, 惹味到食完一舊又一舊, 而家見到都想撈碗飯食雞煲要惹味除左主角之外, 配料先重要呀!!無香到爆既配料又點會有好食既雞煲❗新鮮芫荽, 翠綠到呢另外仲有芹菜呀蒜呀蔥呀, 叫人點樣抗拒呢!!!下次我要叫一隻雞, 半隻雞食完唔夠喉因為太好味啦食完雞就叫火鍋配料啦, 落完單後店員就好醒目咁走黎加湯。先黎本地手切牛, 依度係半份, 如果1份兩個人可能食唔哂好抵食~ 依個牛少脂肪得黎分佈得靚, 顏色同質感一睇就知係新鮮淥一淥唔洗全熟~食落唔油膩但牛味濃郁, 推介桶蠔! 中意依度叫配料可以揀半份, 可以試多d野連桶蠔都可以叫4隻, 岩哂我地兩個人! 兩個字:肥美金沙青係

唔洗諗一定係食佢招牌寶寶奇味雞煲

本地手切鮮牛肉

淥一淥唔洗全熟~食落唔油膩但牛味濃郁, 推介

桶蠔! 中意依度叫配料可以揀半份, 可以試多d野
連桶蠔都可以叫4隻, 岩哂我地兩個人! 兩個字:肥美

美國桶蠔

金沙青係限定架每日賣哂就無, 顏色粉嫰新鮮
口感爽彈, 食落又唔覺肥, 用麻油醃過所以香d表面滑d

金沙青

不得不提依個秘制豉油, 本身以為只係鋪頭純粹想嫌多少少既額外收費, 好似6蚊醬油費, 但係一食之下發現又係惹味野, 應該爆過d蔥蒜再煮出黎, 總之就香啦

最後叫番個菜清清地, 連菜都可以雙拼
叫左皇帝菜同紫洋蔥, 皇帝菜係嫰既

另外一提依度可以揀冰鮮雞或者加錢食新鮮雞架, 都係幾特別之處, 因為出面唔會有得你揀。而食物份量又可以自己預半份定一份, 欣賞~
最既重點係❗❗全日免收加一, 9點後入座仲有8折❗❗抵呀❗❗總括黎講食物攞滿分❗可以encore再encore
2019-07-14
$230 (Dinner)
本地手切鮮牛肉
美國桶蠔