2017-07-23
星期六諗唔到帶住三個細路去邊好,天氣又熱又怕最近流感 冇得去人多嘅地方,只好帶住小朋友上朋友屋企,小朋友可以玩,大人又可以吹下水win win。朋友家住九龍灣,大家亦係慳家之人,橫掂一大班人不如去佢屋企附近嘅大排檔食飯。大排檔呢樣野依家買少見少,想當年明明好怕跟家人去大排檔,覺得佢污糟,多人又熱。但長大後,眼見因衛生問題,一隻一隻冬菇比人殺左,大排檔亦愈黎愈少。係我印象中大排檔更係麻甩佬可以大聲暢談,大家會因天氣熱而上身光脫脫地享受住自然風,有啤酒女郎為大家斟酒。呢d畫面根本冇可能係依家嘅食店見到,雖然麻甩但有一份人情味,食食下老闆又會過黎同你吹2句。明明見住上菜嘅姐姐用手指掂到餸菜但你亦都唔會計較,因為'大排檔係咁架啦'依家呢一代比較少見到呢d場面,我覺得應該係大排檔仲可以生存係呢個社會上時要比小朋友去多幾次感受一下呢個文化。講返食物先:霸王雞:雞油夠滑,味道唔會太咸,雞皮都好正....唔小心食左幾塊(肥死啦呢次)我地叫左海鮮2寶,其中一樣係豉椒炒聖子,聖子比較細隻,但158蚊嘅海鮮2寶仲可以要求d咩?豉椒炒得好香,其實聖子份量都唔少,好惹味。2寶第二味係油鹽水煮蜆,d蜆又幾甜wor
講返食物先:
椒鹽九肚魚:因為係炸野,一上檯小朋友立即搶哂,所以我趕唔到係碟餸仲係完整時影,炸得夠香脆,椒鹽差少少但都夠味,我食到1條之後就已經冇哂了...
仲有個三色蒸蛋,蛋蒸得夠滑,仲有好多咸蛋同皮蛋tim。
大排檔真係好正,有時可能好食在唔係個味道,而係個氣氛。