2005-08-06
老友久休復出,新工同我o係同一區,當然要出黎食下晏啦!午餐時間緊迫,又想食餐好o既,不禁諗起呢間舊式扒房,剛好位置亦o係我地office中間,就決定黎鋸個扒。閒日o既中午時份,餐廳只有不足七成滿。對上果次黎已經係十年開外o既事啦,還好環境人事依舊,不少老侍應仍然健在,令人欣喜。是日午餐有四款主菜可選,除指定動作o既牛扒同羊胺外,仲有蝦沙律同肉醬意粉。黎樂意餐廳,唔鋸扒點對得住自己呢?老友叫左牛扒,要五成熟,我就要羊胺,medium rare。餐湯係周打蜆湯,一大鍋擺o係餐廳門口左方,洋蔥同煙肉碎則另置於一個玻璃兜內,由侍應上湯時至「不」入湯碗,再淋上湯。如此細心安排,可惜味道依然係淡淡的,唔係好有周打湯應有o既鮮味,不過都食倒幾粒蜆肉。配湯o既係切薄片o既法包多士,點湯本來係幾適合的,不過湯太稀‧‧‧終於等到主菜上場,老友o既牛扒好有牛味,熟o既程度亦剛好,配芥末醬絕對係一流。我個羊胺亦好出色,四條骨分成兩件,肉質嫩滑,好有羊味之餘又唔會臊,好味!兩樣主菜o既伴碟都係長豆、甘荀粒同薯仔,份量都唔少,味道就普普通通啦!食完主菜,又點少得甜品呢?望下左右隔離,見午餐送o既甜品只係一片普通到
食完主菜,又點少得甜品呢?望下左右隔離,見午餐送o既甜品只係一片普通到極o既瑞士卷─如此貨色又點可以滿足倒我地呢?同老友對望一眼,即時揚手向侍應要來餐牌,另叫甜品。由於都幾飽,老友叫左個淨士多啤梨,我就叫左個火焰香蕉。士多啤梨灑左糖霜,入口滿有傳統o既香甜味,清清地,都唔錯。我個火焰香蕉係經理親自「煮」理,香蕉用橙酒煎過,雖然略嫌火侯未夠,味道都OK。由於我地兩個都唔鍾意食雲呢拿味雪糕,所以食剩一球雪糕。
食完甜品,餐茶我要左齋啡,估唔到味道都OK,飲落似綠寶山一類帶微酸o既品種。埋單一人$140﹝午餐應該係$78加一﹞,以各類配菜o既水準計係略貴,不過個扒真係有水準,加埋懷舊o既感情分,仍然覺得值回票價。個笑面係俾個牛扒同羊胺o既。
兩個人傾傾講講,好快又夠鐘要趕番公司,繼續開工‧‧‧