2021-03-10 237 views
呢間一直都好想食,但次次去親都排晒長龍,食唔切🥲今次終於揀岩開舖嘅時間去!開左一陣已經好快滿左,出面排晒出龍🤧舖頭入面唔算多位,所以等嘅時間會長少少加上用QR code落單,會有少少technical issue,未必收到張單,所以都要check真啲🤡==============================🍅蕃茄仔Red Object @softeggsboy📍銅鑼灣希雲街5號地舖⏰星期一至日 12:00 - 16:00, 18:00 - 21:30==============================1️⃣【豚三寶配葛絲 (+$5) 】$83豚三寶即係豬扒、豬手粒同埋豚肉片,令到成碗面視覺上好豐富😳個湯底就係好濃嘅番茄蓉加番茄湯,作為番茄愛好者,完全係心心眼左😍貪得意試下咩係葛絲,果然無揀錯,食落好似薯粉咁,圓形,軟淋淋咁🧐豬扒都有一定嘅厚度,食落唔係成口脂肪,而且好爽口好入味😋豬手粒切到細細舊咁,好方便食,唔會食到好麻煩😌佢啲肉質好淋,完全唔會煮到好老,骨肉容易分離,好少會食到呢啲咁分明嘅豬手😳重點係-食唔到有豬毛-呢個真係好重要,感覺上都乾淨好多😭豚肉片亦都煮得好出色,無挑
呢間一直都好想食,但次次去親都排晒長龍,食唔切🥲
今次終於揀岩開舖嘅時間去!
開左一陣已經好快滿左,出面排晒出龍🤧
舖頭入面唔算多位,所以等嘅時間會長少少
🍅蕃茄仔Red Object @softeggsboy
📍銅鑼灣希雲街5號地舖
1️⃣【豚三寶配葛絲 (+$5) 】$83
豚三寶即係豬扒、豬手粒同埋豚肉片,令到成碗面視覺上好豐富😳
豬扒都有一定嘅厚度,食落唔係成口脂肪,而且好爽口好入味😋
豬手粒切到細細舊咁,好方便食,唔會食到好麻煩😌
重點係-食唔到有豬毛-呢個真係好重要,感覺上都乾淨好多😭
豚肉片亦都煮得好出色,無挑剔嘅地方😇
唯一小小嘅不足個人會想個湯底多少少湯,令到個湯底無咁傑身🤔
因為食到最後都唔算好多湯去配葛絲食,比較多係番茄蓉👾
雖然真係好足料,但食落可能差緊啲,但整體所有野都煮得好好味,時間拿捏得好好!👏🏻
(🔥怒食指數:9/10)
2️⃣【牛魔王(雙拼)配刀削麵】$78
而🐮牛魔王有牛𦟌同牛肉片,牛𦟌非常淋,唔會韌到咬唔到,不過又未去到入口即化咁誇張🤣
牛肉片比較普通,好在係有調味嘅牛肉片,唔係嘅話會好似打邊爐嘅牛肉咁無味🤭
🍜刀削麵都無咩特別,幾有咬口,唔會太淋,同埋佢掛湯能力都唔錯,完全同蕃茄濃湯融為一體🤤不過個人覺得食葛絲好過食刀削麵,因為好特別,出面好少可食到🙈
(🔥怒食指數:8/10)
🔥評分:
環境:7/10 (位置有啲逼,張枱偏細)
味道:8.5/10
性價比:7.5/10