2018-12-11
太子好似新開左呢間蒸海鮮店,即刻拉男朋友去食七點幾八點已經好多人排緊隊,我哋等左一陣都有位佢特別既地方係唔同海鮮可以自己揀唔同整法,揀好後佢就會想啲前菜同埋湯俾我哋食住等首先係花膠鮑魚,啖啖肉,特別鍾意個醬汁;燉雞湯,啱晒鍾意飲燉湯嘅我味精唔重,雞湯嘅香味好出好鮮甜蒜蓉粉絲蒸蟶子,蟶子比我想像中大隻,放入口好咬口又爽又好味蒜蓉開邊蒸蝦,雖然蝦唔算大隻,但係好新鮮好咬口睇蝦眼就知幾生猛蟲草蒸龍躉魚肉嫩滑鮮甜,黑松露豆腐亦係第一次食嘅配搭幾驚喜薑蔥蒸生蠔,比我想像中更鮮甜好味,生蠔大大粒,一啖放落口好滿足蒜蓉蒸龍蝦,龍蝦肉比我想像中彈口,係全晚我覺得最好食嘅海鮮清蒸肉蟹,原本係揀薑蔥蒸蟹,但最後都係想清蒸,更突顯蟹肉嘅鮮甜一人半隻啖啖肉係唔錯嘅再來係蒸雜菜,有南瓜、萵筍、冬菇、番薯和椰菜最鍾意食係萵筍同椰菜清蒸咁突出唔同菜瓜既味道再來係魷魚蒸腸粉放好多麻醬同茄汁一齊食,味道好香,腸粉好滑食到呢度已經差唔多飽最後在上一個荷葉飯兩個人食一大籠真係食唔晒,好多料,有花生、萵筍、芋頭、排骨、南瓜、臘腸、榨菜和豬腩肉用籠精起好香,加埋豉油撈埋食真係好好味最後食唔晒店員俾我哋打包返屋企總括嚟講,食咁飽
蒜蓉粉絲蒸蟶子,蟶子比我想像中大隻,放入口好咬口又爽又好味
蟲草蒸龍躉魚肉嫩滑鮮甜,黑松露豆腐亦係第一次食嘅配搭幾驚喜
蒜蓉蒸龍蝦,龍蝦肉比我想像中彈口,係全晚我覺得最好食嘅海鮮
兩個人食一大籠真係食唔晒,好多料,有花生、萵筍、芋頭、排骨、南瓜、臘腸、榨菜和豬腩肉用籠精起好香,加埋豉油撈埋食真係好好味最後食唔晒店員俾我哋打包返屋企總括嚟講,食咁飽又可以食到咁多海鮮,每人300唔使真係好抵