2023-02-26
🌟餐廳:AMA Ristorante📍地址:灣仔莊士敦道208號 25樓💰價位:~$400 - $800⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 00:00📱電話:3702 0806意大利菜大多以新鮮蔬菜、芝士及高質Cold Cut 入饌,食材夠新鮮及富有地中海特色之餘,亦夠哂健康~朋友最近介紹左我去呢間位於灣仔樓上餐廳「AMA Ristorant」,由意大利人經營,無論裝潢定菜式都充斥著傳統意式風味!今日就約埋齊齊去試下正宗既意大利菜!餐廳位於208 JOHNSTON既25樓,落地大玻璃將整個灣仔既景色盡入眼簾,環境裝修及陳設充滿意大利街頭小鎮色彩,令人有一種既舒服又慢活既感覺~今日就揀左午市lunch buffet,價錢由HK$288起,Buffet 主菜每星期都會推出唔同款式,所有食材皆由意大利食材入口商及網店 Borgoviv 提供,配合埋意大利廚師團隊精心製作,由食材到成品都帶來意大利最地道美味,真係令我地超期待!!———————————————————🌟Business Set Lunch Menu🌟Starter🔹Italian House Bread Platter食意大
📍地址:灣仔莊士敦道208號 25樓
💰價位:~$400 - $800
⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 00:00
📱電話:3702 0806
🌟Business Set Lunch Menu🌟
Starter
🔹Italian House Bread Platter
食意大利菜,又點少得麵包籃 x 意大利黑醋及橄欖油呢
餐廳提供左4款自家制意大利麵包,有軟有硬,各有特色,我哋就最鍾意芝士香草軟包,啖啖芝士味搭配微微酸既黑醋及橄欖油,好食到令人停唔到口!!
🔹Grandma's table antipasti selection from Borgovivo (All you can eat buffet)
一入到餐廳已經比放置係正中央既buffet 枱吸引住,有齊各款意大利傳統特色頭盤美食,擺放得好精緻,任君選擇~
-新鮮沙律菜有齊菠菜、火箭菜、羽衣甘藍~
-芝士提供左4-5 款,包括我既最愛Burrata Cheese!!
-Cold cut 有齊唔同age 既Parma Ham、煙三文魚、Salami 及牛肉~
-另外仲有各款用上意大利橄欖油浸制既蔬菜、燒粟米及蜜瓜等等~
食物種類夠哂多元化,呢個主打意大利家庭既Grandma’s Table 認真出色,每款頭盤都食得好滋味,夠哂正宗又豐富,大推!!!
Main Course
🔹Grass Fed Natural Agentina Premium Beef Sirloin Chargrilled with Balsamico and Rocket
呢份阿根廷草飼牛西冷炭香味及牛肉味道都好濃郁,仲加左少少橄欖油及意大利黑醋,食落味道更有層次感~我哋叫咗7成熟,餐廳細心幫我哋切開牛扒,肉質厚身鮮嫩多汁,煎嘅時間掌握得一流,好正!
🔹Grilled Barramundi Fish Fillet with Lemon and Olive Oil Sauce
意大利近地中海,當地既人烹煮海鮮的確有一手,我哋就叫左呢一款香煎尖吻鱸魚扒~賣相同擺盤都好精緻,鱸魚扒煎得外皮焦脆,肉質保持嫩滑而且啖啖肉,簡單用上鹽作調味煎制已經鮮味十足~
Coffee
🔹Iced Americano
🔹Latte
食飽之後,當然order返兩杯咖啡,chill 住咁坐吓傾吓計~Ice Americano 咖啡豆味道nutty,飲落夠哂香醇,好提神~Latte 既拉花濃厚又精美,奶味香濃,調制得好出色~
😋味道:4.5/5
🏢環境:4.8/5
💁🏻♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4.5/5
👅整體小總結
呢間餐廳無論環境、裝修、服務及食物質素都好高質~餐廳嘅牆身擺放左一部特大LED電視機,播放意大利街頭嘅景色及各式各樣建築物,一路望住一路食,猶如置身喺意大利街頭嘅餐廳一樣~令人食得好enjoy!!餐廳仲配有一個小露台,食客可以選擇戶外用餐,享用陽光與美食,夠哂chill!如果有朋友仔生日想慶生既話,提早同餐廳預約仲可以播放生日歌影片,so sweet!
食物方面,意大利藉既主廚烹煮出各種傳統意大利菜,夠晒正宗,我哋食飯當日亦見到好多外藉人士幫襯,可見食物質素夠哂高,真心推介大家嚟試吓!