2022-12-10 59 views
當食過一次好西之後絕對就成為咗一條不歸路,現今嘅人對於食物有一種極致嘅追求,例如係最新鮮嘅食材又或者最優美嘅擺盤甚至係最上等嘅配搭,呢一切除咗充滿藝術性之外,更加令人可以賞心悅目咁樣佢好好enjoy視覺同埋未來嘅享受,😌就算要付出比平時多少少嘅價錢,但係絕對係好似藝術品一樣非常值得。 🥰日式嘅Omakase 追求簡而精,一流嘅食材。至於西式都有類似嘅idea。😙本身預設好餐牌,客人唔使左揀右揀,慳返好多時間同樣亦都大飽口福同埋去欣賞每一件藝術食品。 😙今次同樣嚟到SOHO呢一度,其中一間意大利餐廳,裏面嘅每一道食材,都係經過細心嘅烹調,再配合唔同嘅食材配搭idea,務求令人大感驚艷😜首先一開始就已經係非常特別嘅環節,職員會遞上每人兩塊嘅自家製手工麵包,🥖但係配嘅當然唔係牛油呢一類普通,而係分別用咗3支匙羹裝住陳年嘅黑醋。 🫗驟眼睇色水其實差唔多,但係年份就真係大不同,分別有12年25年同埋50年,連黑醋都可以釀咁耐真係大開眼界,至於味道當然越長年份就越濃郁,同時甜味亦都會更加明顯,🤤不過本身就咁12年都已經係一個好長嘅年份,所以嗰種味道真係呃唔到人🫢Japanese Uni, Hokk

陳年黑醋

Japanese Uni, Hokkaido Scallop, Caviar Oscietra Imperial, Pure Gold— 🐚好嘅食材,最重要係貴精不貴多,簡簡單單嘅一杯小前菜,裏面包含着海洋裏面最矜貴嘅元素,🐚日本海膽味道非常濃郁,而且刺身級嘅帶子更加有冰涼同埋啫喱狀嘅感覺,面頭再配上魚子醬同埋金箔,非常豪氣而且鮮艷嘅顏色令人大愛無窮,🥰海洋嘅鮮味唔需要額外再添加任何調味料,海膽嘅鮮甜,再加上帶子嘅冰涼咁同埋魚子醬嘅鹹味就已經係一個好Luxury嘅感覺😜

Lobster Carpaccio, Red Bell Pepper Julienne, Red Belly umami— 🦞常溫嘅龍蝦肉本身就已經帶有彈牙嘅口感另外質量好嘅話當然亦都係備有海水嘅鹹甜味道,🦞而呢一個配搭就加強左要帶出龍蝦在深層次嘅鮮味,所以就加上紅椒絲辣汁,慢慢補落去嘅時候就真係似一件藝術品咁樣,🦞每一啖龍蝦肉,除咗可以享受到啖啖肉之外,仲會有一種美味嘅辣味,清新又香甜🦞

Squid Fennel, Agrumi Sauce, Grapefruit Mint Leaves, Sichuan Peppercorn— 🦑繼續嚟到海洋系列而今次嘅主角就係魷魚,由於本身嘅未到就偏向淡身,所以配搭上面亦都唔可以選擇濃味嘅食材,🦑如果唔係就喧賓奪主,反而呢一度就會用咗西柚葉,作為配菜,平時比較少接觸,所以的確係非常新奇,好爽脆嘅感覺有啲似椰菜,但係味道上亦都係好清淡,而水份亦都比較充足,更好開嚟襯托魷魚嘅海洋氣息,另外更加Crossover採用左四川嘅辣椒碎來提供額外嘅香辣味道,🌶️帶出更多魷魚嘅甜🦑

Skewer of Blue Fin Tuna Loin. Slow-cooked Watermelon, Acetosa Leaves— 🍉食完一啲清涼嘅食物之後開始就轉移到熱食,首先一個幾難忘嘅菜式就係呢一味串燒,就包含咗半熟烤嘅藍鰭吞拿魚腩同埋燒西瓜。 🍉同特級和牛一樣,呢一味藍旗吞拿魚腩🐟亦都係入口即刻慢慢咁到裏面嘅油脂不斷咁樣滲透落口腔裏面,🍉比起作為刺身其實亦都係有過之而無不及,半生半熟嘅設計更加令人有一道菜兩種食法嘅感覺,🍉之後每一粒食完亦都可以食返一粒西瓜作為清新一下美國然之後就再繼續重新回味一下油脂爆棚嘅感覺,🍉魚腩嘅半生熟,質感就幾有一絲絲肉質嘅感覺同時都好似刺身一樣好容易咬到變魚蓉,令人感到千變萬化同埋非常特別🐟

Mussels, Gorgonzable fondue, fresh alba black truffle—🧀繼續輪到主食系列,你一道菜就係青口肉再配芝士醬,最後仲有即切新鮮黑松露片。堪稱係視覺靈魂嘅享受。職員會喺食客前展示原個黑松露,然之後就會即場將黑松露設成薄片。🤤青口肉的的式式,但味道相對嚟講就會更加均勻。😆配上一個芝士醬顯得濃味更加突出,再帶有少少辣味,最享受嘅莫過於係一塊又一塊嘅黑松露送入嘴裏面,顯得相當豪華🧀

Seabream Acqua Pazza, Japanese Tare Sauce— 🐟最後一道嘅主菜就係原條鯛魚,採用咗意大利方式去烹調,再經過橄欖同埋意大利蕃茄嘅配料,令到成條魚嘅鮮味更加突出。🐟原條奉上,然之後職員就會將條魚平均咁一分為二,雪白嘅魚肉綻放喺眼前零瀉閃亮,底層主要都係用咗橄欖油去負責烤焗,極致咁樣保留左鮮魚嘅精華,非常滑溜溜,肉質的確就好似所想像咁樣軟滑,基於前面都有好多唔同嘅菜,🐟所以基本上半條魚都已經可以令到每一位客人都非常之飽肚🐟

Dessert — 🍫最後一定有完美嘅甜品作收尾,都係經典嘅意大利Tiramisu 流心撻,另外仲有自家製Truffle朱古力, 🍫再配埋dessert wine , 非常甜絲絲嘅感覺,齒頰留香🥂

The Italian Club Seafood Wine Bar (中環)
中環蘇豪伊利近街32號地舖
2022-12-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
陳年黑醋