2021-04-03
屋企要來個小裝修工程🛠一家人搬咗去天后一間酒店🏩暫住一個月,日日行路🚶🏼♀️返工放工,真好✌️除左返工方便咗好多之外,另一個大收獲就係原來天后⛳️有好多美味食店,其中呢間我最鍾意♦️上海弄堂菜肉餛飩♦️.它絕對唔起眼👀如果唔係睇openrice 搵野食,真係行過咗都唔知,唔會留意到,所以openrice 呢個平台真係幫咗好多人🙏至於呢間食店,因為太好味,食咗好多餐,美食如下🫕🧆🥘🍲.小籠包🥢湯汁飽滿,豬肉結實醉雞🥢肉質鮮嫩,雞胸都唔會鞋,充滿酒香鎮江肴肉🥢香嫩不腻上海粗炒和上海炒年糕🥢同出面最唔同嘅地方,就係冇果種好油膩的感覺,肉片薄而入味香煎肉餃🥢皮薄多汁,好食到停唔到口菜肉餛飩麵🥢麵係幼身嘅上海麵,湯底較清,餛飩有啖啖嘅菜香沙窩餛飩雞🥢湯底濃郁加上大大粒餛飩,正雪菜肉絲炒年糕🥢同樣不油不膩,有好多雪菜小青瓜🥢出面呢個前菜只有青瓜味,但佢地加左個汁,好開胃,青瓜亦爽脆無錫排骨菜飯和燻魚菜飯🥢排骨入味而醬汁酸酸甜甜,菜飯都幾大碗,充滿菜粒,燻魚係凍食,我個人都係鍾意食熱野多啲脆炸素鵝🥢外層真係好脆,但內裏的籮白絲、雲耳就好爽口蝦仁跑蛋🥢蛋汁頗薄,有蝦味,煎得好香沙窩蛋餃津白🥢津白清甜,蛋餃內有
小籠包🥢湯汁飽滿,豬肉結實
醉雞🥢肉質鮮嫩,雞胸都唔會鞋,充滿酒香
鎮江肴肉🥢香嫩不腻
香煎肉餃🥢皮薄多汁,好食到停唔到口
菜肉餛飩麵🥢麵係幼身嘅上海麵,湯底較清,餛飩有啖啖嘅菜香
沙窩餛飩雞🥢湯底濃郁加上大大粒餛飩,正
雪菜肉絲炒年糕🥢同樣不油不膩,有好多雪菜
脆炸素鵝🥢外層真係好脆,但內裏的籮白絲、雲耳就好爽口
蝦仁跑蛋🥢蛋汁頗薄,有蝦味,煎得好香
沙窩蛋餃津白🥢津白清甜,蛋餃內有少許肉碎,做得好細緻
蝦仁湯飯🥢呢個好大碗,好多料,非常豐富
豆漿🥢有黃豆味,真材實料
呢一個月⏰我差唔多隔日就幫襯,樣樣都好啱我食,特別喜歡餛飩🥟以後去銅鑼灣行完街,我都會特登行過嚟食㗎😍