2017-09-29
今日成朝喺銅鑼灣開會,晏晝都無時間食,攪點晒都已經四點,終於可以鬆一口氣,好想食我最鍾意嘅漢堡包,獎勵自己今日噤勤力! BIG FERNAND 法式漢堡包記得喺銅鑼灣有,就去食個豐富午餐。喺白沙道旺中帶靜,用石牆加黑色鐵支嘅裝飾,長形原木枱加上鐵製高櫈,喺鎢絲燈光有一種法式古典工業風。本來想叫素食磨菇漢堡,不過抵不住小牛肉嘅誘惑,其他仲有雞肉,羊肉,牛肉加煙肉,最後都係揀精選推介小牛肉子爵漢堡,加$50就可以要埋套餐,有薯條同沙律可以揀,仲有飲品。喺櫃枱後面就係廚房,落咗單廚師即叫即煎牛肉,叫咗 medium rare。見到已經好想食!等咗十分鐘店員就送上用金屬托盤裝住嘅套餐,個 feel 好夾店裡D裝飾。漢堡用紙包住,打開見到漲卜卜嘅包面有芝麻,輕輕力㩒下軟淋淋,一啖咬落去,真係好鬆軟。牛肉好鬆化又多肉汁,質感又有咬口,唔會散晒噤,肉味又好濃。咬落去有啲堅果碎,脆脆地口感幾特別,配菜有焦糖洋蔥加法式小蔥花,仲有半溶芝士,醬汁用蛋黃醬。整體口感鬆軟、脆口、柔滑,味道甜甜地好特別。食漢堡包一定要配埋薯條,加上係自家製,炸得外脆內軟,又有薯仔香味,外面用香蒜紅椒粉調味,辣辣地好惹味,完全唔
食漢堡包一定要配埋薯條,加上係自家製,炸得外脆內軟,又有薯仔香味,外面用香蒜紅椒粉調味,辣辣地好惹味,完全唔係連鎖店啲幼薯條感覺。
招牌特飲係傳統檸檬汽水,味道酸酸哋好清新。漢堡包同薯條一定要有汽水先係絕配,一套齊晒。
下次再嚟要試下佢地嘅自選漢堡,由揀肉、配料、醬汁全部自己話事,發揮一下創意先。