2019-08-31
天婦羅似乎係每人都喜歡嘅食品,每次經過女人街,都見到幾多人喺入面。炎天丼座位間隔唔錯,多數二人或四人座,唔會特別擠迫。以前見到會成碗天婦羅,會覺得好快飽好滯,今次食完推翻以前嘅諗法,完全有驚喜首先一坐低店員已經遞上一1壺檸檬水同每人一碗麵豉湯,而家已經好少餐廳咁主動,服務唔錯原來餐廳除咗天婦羅仲有和牛、炸雞、麵食等,我同朋友都叫咗佢招牌嘅天婦羅天丼。1. 海鮮天婦羅 配咖喱湯烏冬🍤海鮮天婦羅有炸蝦、炸蟹棒、炸菜心、炸椰菜花、炸魷魚,當中嘅蔬菜好特別,從未試過。炸天婦羅好鬆脆,炸粉唔會好厚,值得一讚天婦羅有醬汁點,味道好夾,食完成碟都唔會覺得好油,味道意想不到地好!咖喱湯烏冬係用高質嘅稻庭烏冬,咖喱亦有薯仔、紅蘿蔔等配料,烏冬配天婦羅真係幾好味,唔會太乾亦唔會太油膩2. 海膽天丼我朋友嗌咗招牌海膽天丼,佢話海膽味道好好,佢嗰碗比較多蔬菜🥬,有南瓜、茄子、菜心等,比較特別嘅有溏心蛋撈飯,仲可以任加飯素去配飯總括嚟講,如果經過女人街,好推介黎依度試下天婦羅配烏冬/蕎麥面,相比白飯冇咁滯!
1. 海鮮天婦羅 配咖喱湯烏冬🍤
2. 海膽天丼