2020-05-15
今日行過長沙灣元州邨商場,諗住入商場睇吓有咩食,一入商場就見到左右都有餐廳,不過就被右邊嘅呢一間媽咪隨意屋吸引住。因為佢門口寫住有學生優惠(雖然早已經同學生身份有好遠嘅距離)。不過見到社區上邊仲有對學生咁關注嘅餐廳覺得值得支持有下。見到佢午餐Menu選擇唔係話好多,但基本上每一樣都非常之吸引,對於喜歡泰國菜的我來說,其實已經好難做選擇。咁熱嘅天氣下決定食一個青咖喱雞飯開一開胃口。呢個青咖喱飯配上一隻煎蛋,蛋黃有流心效果,非常有心思,而雞肉亦並非諧霎霎嘅雞柳肉,而是白切雞,唔知係咪都係海南雞飯嘅嗰啲雞呢?今次佢仲有埋一隻雞翼俾我,應該係我行大運了! 講一講個青curry先! 佢嘅甜味唔係話非常甜,同個辣味完全平衡到,10分開胃! 加上配菜同白飯,非常好食! 雞肉非常嫩滑,非常肥美! 如果對於重口味嘅你,呢間餐廳一定係你首選,外面有唔同嘅調味料比你自己加,令菜式更加惹味! 不得不提嘅係呢一杯奶茶,雖然我走咗甜,但係琪奶味非常之香滑,走甜都已經非常之夠味!下次更加會試泰式奶茶! 店內面積雖然不大但整齊有你,簡單佈局令人有舒適嘅感覺! 下次一定再嚟!