2019-06-08
母親節雖然過左,但同母親二人世間打邊爐就幾時都得!我同媽都鐘意「滾」下,有日我姐過見到呢間野,就知媽會鐘意食,所以搵日帶左媽媽黎食「大滾友」外面同內裹裝修都好古味,好似係皇宮禁打邊爐既感覺!花膠雞湯煲(半隻雞)呢間招牌係花膠雞湯煲,就試試先,一黎到就好似仙境禁,就禁睇湯底都好清,唔濁,當咩都未「滾」緊係要試下個湯底先!味道濃厚面不膩,雞湯好似媽煲出黎仲隔埋油!平時雞湯帶種油膩感,但呢個無濃而唔膩,讚👍食到最後通常會變得好濁,淡而無味,但呢個都無,最後係變咸了少少,但依然禁濃濃既雞湯味!職員更會將大大片花膠剪到細小放落火鍋內,好貼心!耐唔耐又會幫手隔去火鍋內既油,令到湯底依舊清香醉雞件個人喜歡醉雞件,帶有陣陣花雕香味,件數都唔少呀,浸係藥材酒之中!非常入味,又唔會蓋過雞件味既味道,鐘意食醉雞件既必點手打鮮牛丸(4粒)鮮牛丸經某電影而盛名,爽口彈牙唔多講,仲會爆汁,不過呢間「大滾友」既鮮牛丸,真係爽口彈牙但未到爆汁,牛味豐富!多人既話有八粒選擇酒香花雕浸牛肉牛肉大件又肥厚,浸係花雕藥材酒之中,可怕味道偏濃,令到牛肉帶有澀味及鞋口,美中不足!油麥菜菜類之一,油麥菜用打邊爐就最正!最緊要用料新
花膠雞湯煲(半隻雞)
呢間招牌係花膠雞湯煲,就試試先,一黎到就好似仙境禁,就禁睇湯底都好清,唔濁,當咩都未「滾」緊係要試下個湯底先! 味道濃厚面不膩,雞湯好似媽煲出黎仲隔埋油!平時雞湯帶種油膩感,但呢個無濃而唔膩,讚👍 食到最後通常會變得好濁,淡而無味,但呢個都無,最後係變咸了少少,但依然禁濃濃既雞湯味!職員更會將大大片花膠剪到細小放落 火鍋內,好貼心! 耐唔耐又會幫手隔去 火鍋內既油,令到湯底依舊清香
醉雞件
手打鮮牛丸(4粒)
酒香花雕浸牛肉
油麥菜
菜類之一,油麥菜用打邊爐就最正!最緊要用料新鮮,唔會比啲唔靚既蔬菜!分量都足夠兩個人
黃金響鈴
聽見黃金響鈴會估係即炸響鈴用黎「滾」更加鬆脆,原來呢度既黃金響鈴係即炸響鈴混埋咸蛋黃,如果鐘意咸蛋黃既產品,就會好鐘意好鐘意呢個黃金響鈴,因為味道好濃,好正,不過一兩舊就好膩,因為好驚喜必點
竹蔗茅根
用料十足,唔會見到只有飲品,仲會有到竹蔗同茅根飲品唔會過甜,兩個人飲一渣就剛好,中和番「滾」既膩
糖水- 木瓜雪耳糖水
無諗過食到好滿足之後會有碗糖水,係木瓜雪耳,甜甜的,好滋潤既味道,女人恩物!雖然好飽,但糖水都好正!
整體黎講,大滾友 不管係裝修或是食物都唔會令人失望,更有意外驚喜!媽媽仲話要介紹埋朋友再黎食,服務態度更唔話得,會主動為客人隔走湯底多餘既油脂