本身對咖啡/cafe唔算話好有興趣,但依間隱身係馬灣小島嘅咖啡店,就令我好有興趣大老遠搭船入去馬灣感受不一樣嘅咖啡體驗👍🏻..主打土耳其咖啡及土耳其🇹🇷菜,店舖雖少但佈置別具心思,由杯具,沖咖啡嘅銅壺,檯布等都富土耳其/中東色彩,真係有種去左異國旅行嘅感覺👍🏻先來體驗相信香港只有這家帶到俾你嘅($80) 係咖啡師指導下嘗試調製. 關於土耳其咖啡早流行於奧圖曼帝國時期,沖煮方式主要由預先磨成粉嘅咖啡豆放入名為Cezve嘅銅製長柄咖啡壺內烹煮,而將壺放入熱沙內順時針轉三圈,使熱力均勻地傳送到咖啡,因此喝起來味道格外濃稠.煮好的咖啡會連渣倒入外型精緻嘅小瓷杯內,配以一粒傳統土耳其軟糖(Turkish Delight)享用,完成後更有一張手繪名信片俾你,好有心思😬,而土耳其咖啡☕️飲落口感的確比其他濃厚,雖然口感唔及其他細滑(因為連渣),但其濃稠芳香,特殊嘅製法正係其獨有之處,係2013 年更被UNESCO列為非物質文化遺產👍🏻.除左咖啡,依度仲有提供好多土耳其及中東嘅傳統甜點,($58)係唔少中東餐廳都會見到呢款甜品,而依間餐廳更會加了一球雲糕中和返baklava甜膩嘅口感👍🏻.)($108)

先來體驗相信香港只有這家帶到俾你嘅[土耳奇熱沙咖啡]($80) 係咖啡師指導下嘗試調製. 關於土耳其咖啡早流行於奧圖曼帝國時期,沖煮方式主要由預先磨成粉嘅咖啡豆放入名為Cezve嘅銅製長柄咖啡壺內烹煮,而將壺放入熱沙內順時針轉三圈,使熱力均勻地傳送到咖啡,因此喝起來味道格外濃稠.

除左咖啡,依度仲有提供好多土耳其及中東嘅傳統甜點,
[Baklava 土耳其果仁蜜餅]($58)係唔少中東餐廳都會見到呢款甜品,而依間餐廳更會加了一球雲糕中和返baklava甜膩嘅口感👍🏻

)[Kunefe Cake]($108) 為另一款中東傳統甜點,之前第一次食係係有間埃及菜餐廳(見我AZIZA食評😎) 係一款以芝士為底,配以麵粉小麥糊封住,表面食落會有一絲絲酥脆嘅麵包糠,中間會係軟心芝士,但今次依間食就略嫌小麥烘得過濃,而中間芝士味略嫌偏淡.

[土耳其餃子-Manti]($178)係香港第一次接觸呢款土耳其家庭料理😲,同我認知嘅餃子有好大分別,每粒係包得極迷你,咬開一半係真係有餡係入面😲,通常會配以yogurt sauce, 而紅紅的醬放心唔係辣醬,而係蕃茄糊,攪拌均勻之後一齊食, Manti咬落口感煙韌,少少似意大利貓耳朵意粉,配以酸酸甜甜嘅醬少少似食緊意粉沙律😲

呢個時候叫了餐廳另外咖啡之後出名嘅野飲 - [土耳其紅石榴汁]($48)酸酸甜甜非常refreshing, 更同manti 意外地夾👍🏻

最後再叫返杯[Turkish Black tea]($30)消消濟,有著啖啖嘅傳統中東茶薄荷/香草嘅香味但又唔會過濃到好似牙膏溝水,以傳統銅壺上別具感覺👍🏻

總括嚟講係一間非常有特色嘅土耳其cafe/餐廳, 由飲品,主食同甜品都非常特別,雖然位置有啲偏僻同價錢略嫌少貴,但都值得放假入嚟體驗一下,過返一個異國風情嘅下午🇹🇷☕️