2018-09-03
大坑嘅餐廳實在轉手得太快,唔嚟一輪又有新野食,今日就走嚟試吓呢間新開嘅中菜館。嗰幾幅油畫實在太靚喇,忍唔住一路食一路望!翡翠龍躉球 ($118)賣相有驚喜,以一隻西餐用多嘅黑色碟嚟上菜,旁邊有沙律菜、玫瑰花粒及士多啤梨作點綴,整體色彩繽紛;龍躉肉冇魚腥味,肉質結實,成碟餸有超多蒜,蒜香非常足夠但唔會蓋過魚本身嘅味道;落單時要求少油少鹽,大廚都一一做到,雖然好有鑊氣但冇好油膩嘅感覺青梅醬燒骨伴鮮淮山 ($108)賣相又係好好,唔係求其炒完一碟就上菜,感覺用心;加入芝麻醬嘅鮮淮山口感爽脆,令人開胃,而且好大塊;青梅香氣濃郁,質感稠身味道微酸,有漿住咀唇嘅感覺;燒骨非常入味,肉質亦都軟腍,可惜其中一塊肥膏太多,咬清晒啲肉就要拋棄了,由於煮得好好味嘅關係,覺得好似食少咗一塊,有啲失落!留意一吓唔好用肥膏>肉嘅骨,呢碟餸就完美喇!應該係老闆娘嘅女士服務態度激好,不斷為我哋加茶。佢話而家仲熱緊,遲啲涼返啲就會做埋火鍋(其實我1年365日都可以打邊爐,快啲set好個menu啦!)。呢間小餐館啱啱開,連晚飯選擇都唔多,不過值得再試!
翡翠龍躉球 ($118)
翡翠龍躉球
青梅醬燒骨伴鮮淮山 ($108)