2010-04-19 88 views
同朋友去完錦田摘士多啤梨, 見咁近元朗, 就慕名來到大榮華. 我地見到order紙上既餸就樣樣都想試. 最後4個人竟然叫左 6樣餸. 金沙蟹粉扒西蘭花: “金沙”即係鹹蛋黃. 用鹹蛋黃同蟹粉煮西蘭花, 食落有鹹蛋”鞋鞋地”既感覺, 個汁又多蟹肉, 個人鍾意食個汁多過d西蘭花.鮮腐竹蟹肉菜羹: 味道鹹鹹地, 都ok, 但裡面竟然有好多碎蟹殼. 食既時候要好小心, 如果唔係真係連牙都咬崩. 燒腩仔: 有好多肉汁, 層皮仲好脆好香.五味雞: 隻雞都幾多肥美, 而且仲好入味. 唔駛點豉油同薑蓉都夠味.炒長遠: 見個名咁特別又出名, 就叫來試下. 但原來只係炒粉絲. 馬拉糕: 見到每一枱都有叫, 心諗唔通真係咁好食? 雖然已經好飽, 但都叫來試下. 佢係即叫即蒸的, 上枱時真係熱乎乎, 聞到好香. 咬落去好軟綿綿. 成餐最好食就係佢! 因為我地實在太眼闊肚窄. 搞到好多野都食唔晒, 成半碟雞要打包! 下次要同多d人來食先好.

燒腩仔: 有好多肉汁, 層皮仲好脆好香.

下次要同多d人來食先好.
金沙蟹粉扒西蘭花
鮮腐竹蟹肉菜羹