2022-01-21
星期六約了朋友在中環食lunch,帶咗我去On Lan 18一間新開業的fusion fine dinning 餐廳,大地色系的裝修幾靚有art sense。Lunch menu $688 per head坐低好快送上熱麵包,唔係用西餐一般常見既包,係俾洋蔥卷,幾香幾特別。頭盤揀咗鯖魚漬,賣相靚,配柑橘汁酸酸地開胃唔腥。Daily soup 係粟米湯,好濃好香粟米味,食得出係新鮮粟米蓉打成。主菜揀咗牛配淮山麵,幾fusion的配搭。牛出面煎香中間牛肉味重,秋葵淮山麵中和咗牛的油膩,幾健康幾fresh的感覺。甜品係earl grey味的朱古力,唔太甜、茶味香。最後再送上一杯咖啡同小甜點,為星期六的中午畫上完美句號。總括嚟講,中環fine dinning裝修環境舒服,嘆個lunch冇分時段可以同朋友慢慢坐,呢個價錢幾唔錯。
Lunch menu $688 per head
頭盤揀咗鯖魚漬,賣相靚,配柑橘汁酸酸地開胃唔腥。