2025-06-11
餐廳面積唔大,裝修風格簡約,以木系為主調。門口有一個拱門可以for打卡影相。食左個tasting menu $1,288 per head,晚餐服務體驗幾好。Welcome drink 用一個波波裝住,咬開個波波會爆開個welcome drink,味道係少少酒味酸酸甜甜,幾開胃。波波本身有啲咬口,有少少膠味。不過整體味道都幾清新開心。跟住餐廳會為你展示一盤好靚嘅材料盒,話今晚嘅餸都係用呢啲材料組成,組合得好靚,係視覺嘅享受。👌🏼麵包:有好靚嘅橄欖油做選擇,麵包就正常冇乜特別。前菜 👌🏼Local BITES, street food賣相好靚。有一個帶有少少煙熏味嘅鵪鶉蛋 ;一個餐廳介紹話係紫薯味嘅泡芙,但係食唔到紫薯味,質感煙煙韌韌;一個炸雞皮薄脆,上面有少少芋頭栗子醬汁,介紹話靈感來自街頭小食。概念幾得意,味道唔算非常驚喜。👌🏼TORO, sea urchin, tomato, bergamot拖羅他他mix 埋海膽,下面有d 蕃茄清湯嘅Jelly。覺得mix 埋嘅口感唔算非常有火花,海膽嘅味道唔係最靚嗰種。🤔TRUFFLE, asparagus, spinach, house-ma
Welcome drink
Welcome drink
麵包
👌🏼Local BITES, street food
Local BITES, street food
蘆筍菜上邊現磨咗好多黑松露。蘆筍味道幾鮮甜,但係黑松露雖然現磨咗好多,但係又冇咩黑松露味。普通。
TRUFFLE, asparagus, spinach, house-made ricotta
跟住嚟一碗周打魚湯。魚湯好creamy有奶味,好飲!湯內有一塊魚,魚肉嫩滑,再有啲滑滑嘅小米粉。口感幾豐富,又好味。
Market fish, clam chowder
墨魚滑釀牛肚菌,下便再有啲炒雜菌。羊肚菌釀墨魚滑嘅味道冇咩好驚喜,反而啲炒菇有濃郁嘅菌味同醬油味,幾香口。
Morel, cuttlefish, house farmed mushroom, veal jus
👌🏼PIGEON Wellington, Lau Fau Shan golden oyster, truffle (+$380)
似乎喺呢度嘅招牌菜,威靈頓釀乳鴿。外層麵包好脆,包住乳鴿,菇、同埋一隻好細小嘅迷你金蠔。乳鴿肉整得好嫩滑,但幾樣嘢夾埋又唔係好有火花,覺得整體味道又未算好驚喜。
呢個飛驒牛肉牛扒整得好出色。食落去先有脆脆嘅口感,肉質非常柔嫩有油香,但又唔會太肥太油膩。外脆內軟,有油甘香味,又有牛味。好味!
HIDA-GYU, chenpi, 飛驒牛肉牛扒
通常西班牙紅蝦整熟咗就唔係幾好味,因為個肉質會變得軟腍腍。但係呢度整得好出色。蝦肉非常鮮甜,而且難得係肉質依然可以保持到爽彈。可能係我食過最好味嘅熟左嘅紅蝦,個蝦肉好爽甜好好味!
CARABINERO grande 西班牙紅蝦
👌🏼Blood BIRD'S NEST, Yuen Long honeycomb, lemon mousse, osmanthus
檸檬味,味道正常。