2015-11-01 702 views
紫薯控最近不斷尋訪香港嘅紫薯小店,今日黎到以自助形式嘅Seoulmate cafe。Café 分室內、室外兩部分,為咗配合哈囉喂👻👻,最近室外部分都換上萬聖節裝飾,食食下嘢會聽到啲鬼怪叫😂😂好搞笑。呢度有好多紫薯食品,例如泡菜肉腸紫薯薄餅🍕,紫薯latte☕, 同埋紫薯芝士蛋糕🍰等等,一次過可以滿足我呢個紫薯控好多個願望!泡菜肉腸紫薯K爆米薄餅 ($56) 呢個絕對係驚喜之作!無諗過紫薯加pizza會咁好食!爆米薄餅底做得好薄身,所以幾香脆,pizza上面有好惹味嘅泡菜、肉腸同埋芝士,食到中間見到有紫薯蓉,食落甜甜地,又同個pizza幾夾喎!烤雜穀忌廉綠茶瑞士卷 ($38) 厚厚嘅綠茶瑞士卷只有淡淡嘅綠茶味,如果喜歡濃味綠茶嘅朋友會失望。蛋糕比較乾身,唔知係咪加咗雜穀所以有呢個效果🙈🙈。反而呢個蛋糕嘅忌廉味道幾特別,忌廉質地唔係軟滑嗰啲,感覺有啲粗糙,但係食到烤過嘅米香,味道比綠茶味重。紫薯latte ($48) 紫薯味同鮮奶味平衝得好好,紫薯味道夠濃,不過又唔會有一種材料個味搶哂成個味,latte香滑易入口,亦唔會太甜。紫薯芝士蛋糕 ($42) 呢個芝士蛋糕賣相吸引之餘,味道都好唔錯
烤雜穀忌廉綠茶瑞士卷
紫薯latte
紫薯芝士蛋糕
紫薯芝士蛋糕 ($42) 呢個芝士蛋糕賣相吸引之餘,味道都好唔錯!蛋糕上面有濃郁軟滑嘅紫薯蓉,味道天然,唔會太甜。下面嘅芝士蛋糕都加左紫薯,但係芝士味道比紫薯重,所以淨係食到淡淡嘅紫薯味,不過連埋上面嘅紫薯蓉一齊食,就會芝士味同紫薯味都食到,兩種材料配合得好好。

呢度嘅紫薯食品真係好唔錯!而且仲有個oppa 係正嘅,師哥+美食,食都食得開心d!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
紫薯latte
紫薯芝士蛋糕