難得見番舊同事,梗係要搵一個岩吹水嘅地方啦!位於上環的我愛慢煮,離地鐵站約10分鐘路程。因為冇車上去嘅關係,點都要行少少路上黎。唔太識路嘅我重行哂成條樓梯😂原來係樓梯中間個間就係。-當日平日晚上,都好多人收工去聚會。餐廳位置附近好多唔同cafe及餐廳,沒有大型車輛駛入,遠離塵囂,有種只有上環先有嘅「chill」。門面- 但店名好似唔夠明顯😂個牌只是街名(?)搞到行遠咗。放門口的餐牌係晚上更唔明顯。不過壁畫吸引人走去望下👍🏻餐廳係半自助形式,先去櫃枱點餐比錢,餐具、醬汁及碟要再係櫃到拎。-1️⃣全晚的最愛!豬鞍架($98)上碟熱辣辣,慢煮令到豬肉超林,好易切!但肉一啲都唔乾唔老,重好juicy!唔會話大大舊食到飽一飽,煮法x味道x價錢x份量 - 呢個價錢簡直超值!⋯2️⃣荔枝接骨木花特飲($38)接骨木花飲料幾Fresh,果肉又多,唔會話一味加荔枝甜漿就當係荔枝飲料。接骨木花Soda比例較多,但個人認為太多冰。⋯3️⃣日式蛋黃醬粟米三文魚薄餅($38)呢個超抵食!$38咋!4個人分份量剛好又試到好多野。三文魚烤到岩岩好,醬汁又夠!而且餅皮唔dry又唔厚,份量剛剛好!⋯4️⃣黑松露蕃薯條($48)又係超抵
難得見番舊同事,梗係要搵一個岩吹水嘅地方啦!
唔太識路嘅我重行哂成條樓梯😂原來係樓梯中間個間就係。
當日平日晚上,都好多人收工去聚會。

門面- 但店名好似唔夠明顯😂個牌只是街名(?)搞到行遠咗。
放門口的餐牌係晚上更唔明顯。不過壁畫吸引人走去望下👍🏻
1️⃣全晚的最愛!豬鞍架
($98)
加拿大法式豬鞍架(8安士)

2️⃣荔枝接骨木花特飲($38)
荔枝接骨木花特飲

3️⃣日式蛋黃醬粟米三文魚薄餅($38)
日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅

4️⃣黑松露蕃薯條($48)
黑松露蕃薯條

又係超抵食勁大兜!配有黑松露醬,蕃薯條x黑松露好夾。最重要係蕃薯條炸完唔會油淋淋,成件事好健康。不過略嫌黑松露醬太少,可以多少少。

5️⃣小食拼盤($98)
小食拼盤

大大兜又係超抵食!有🐟炸魚薯條、🦐炸蝦、炸蠔、炸雞翼。魚炸得好好,唔會太多漿,魚肉唔會一切就散。但其實成碟都好熱氣,當中薯條有點油又食到好濟。

6️⃣澳洲羊T骨(8安士)($138)
澳洲羊T骨(8安士)

個人認為有D羊羶味,不過唔會好勁,還可接受。
羊肉軟林林,又多汁
但略嫌太多筋,好難切。
雖然望落得3舊,但其實肉厚,4個人食都冇話分唔到。
7️⃣香草薯蓉($15)
薯蓉$15好平,但個人認為份量好細,好似甜品咁上。
但薯蓉超軟滑,好香香草味
唔會太咸
8️⃣牛油炒野菌($38)
濃濃牛油香,但都係份量可以再多炒少。

9️⃣肉桂紅酒慢煮梨配意大利雪糕
好特別的甜品!梨唔會軟林林爛哂咁,重有咬口,而且經過紅酒慢煮都沒有苦澀味。
配上雪糕更加好食!
如果可以切咗梨芯先上,會好啲。因為個口感同梨肉差好遠,果核唔林要吐出黎。
肉柱紅酒慢煮梨配意大利雪糕

食物:質素勁高,碟碟都有驚喜!最愛係豬鞍架,肉夠軟又多汁。
價錢:價錢十分Reasonable!質素高,價錢低。單係個薄餅已經睇到幾抵食。
環境:店內環境以工業風為主,地面枱面乾淨。都座位多,但比較逼。枱同枱之間距離近,聽哂人講野。
整個都好推薦,食物質素高、價錢超扺!
更值得一提係待應好主動收碟👍🏻
Type of Meal
Dinner
荔枝接骨木花特飲
日式蛋黃醬粟米煙三文魚薄餅
黑松露蕃薯條
澳洲羊T骨(8安士)
肉柱紅酒慢煮梨配意大利雪糕