Morton's of Chicago

❣️結婚一週年 同蝦子餅揀間好餐廳慶祝一下見到呢間有得印名係menu有即影即有送番同埋寫碟野食都好唔錯咁 就上網book左book 時落左remarks 想要window seat 但餐廳打黎confirm 時講明唔gurantee不過唔坐window seat都望到少少海.餐廳係喜來登酒店4樓, 上到酒店大堂要轉lift大堂有其他餐廳food directory 但唔覺有morton's(笑)我地去到先發現喜來登隔離檢疫酒店, 我地冇check講笑話會唔會餐廳冇咩人想不到 餐龐差唔多full house..坐定定後, 有一位waiter 過黎介紹menu, 今日會係佢serve我呢張枱佢持左一盆肉過黎 介紹番menu上每一款肉係邊款, 牛部位, 我地最後揀左 2個steak & lobster menu  $688因為本身係巴一件6oz 牛柳 (手掌心咁細)其中一個upgrade左做Porterhouse steak (+$500).Starter揀左Center cut iceberg, wait有介紹係有blue cheese醬同龍蝦湯.龍蝦湯太咸, 龍蝦肉得一粒我地蝦子餅都覺得係
❣️結婚一週年 同蝦子餅揀間好餐廳慶祝一下

見到呢間有得印名係menu
有即影即有送番同埋寫碟
野食都好唔錯咁 就上網book左
不過唔坐window seat都望到少少海

餐廳係喜來登酒店4樓,
上到酒店大堂要轉lift

(笑)我地去到先發現喜來登隔離檢疫酒店, 我地冇check
講笑話會唔會餐廳冇咩人
想不到 餐龐差唔多full house.

因為本身係巴一件6oz 牛柳 (手掌心咁細)

同龍蝦湯.
龍蝦湯太咸, 龍蝦肉得一粒
我地蝦子餅都覺得係咁多樣野食中包尾..
Center-cut  iceburg
龍蝦湯

之後waiter上左其中一個重點
洋蔥包 (塊面咁大個)🍞
外脆內軟, 有微微洋蔥味
為免太飽 只試左少少
洋蔥包

main course.
🔸1. 6oz center-cut filet mignon+ crab cake
🌟重要事要講3次, 蟹餅好好食好好食好好食🌟
入面係滿滿蟹肉, 表面少少脆

牛柳就著通, 都軟身 但牛味不重
蟹餅
牛柳

🔸2. 24oz Porterhouse steak
Porterhouse係一塊T骨排, 係牛牛腰位, 一邊係strip steak 一邊係tenderloin, 類似西冷同牛柳咁..
超大塊. 一次過可以試兩種肉質.
個人覺得tenderloin嗰邊好食d.軟好多..
正體黎誚porterhouse 比跟餐件好食好多
建議可以揀ribeye 或者porterhouse加
我地叫左medium, 入面粉紅色 完全附合medium 冇太熟
Porterhouse  steak

🔸3. 煙肉焗帶子
件煙肉煎到好香 包住隻帶子
呢個都好食
煙肉焗帶子

食扒已經好飽, 仲想留肚食甜品.
但side dish 都真係好好食.

我地揀左洋蔥炒薯片同炒原粒蘑菇
洋蔥炒薯片d洋蔥好香,🥔🧅
薯片係一件件薄薯仔
兩樣野都炒到好淋, 同好夠味
唔似食緊薯仔
重口味推介
洋蔥炒薯片

原粒蘑菇都好香 好好食.
雖然已經好飽但都忍唔住食多幾粒

🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈🎈
慶祝餐廳會送一個大大的梳乎里
拎到黎會先用餐廳相機影相
之後會有一張有餐廳全部員工簽左名相套送俾客人
仿似好多人祝賀我地咁(笑)
都幾窩心同有趣

不過寫碟的字有一點點醜, 建議反正係gimmick, 可以用一隻大碟, 多D位寫應該靚D.

跟餐揀左一個焦糖布甸同一個hot chocolate cake (心太軟)
焦糖布甸好好食,焦糖層厚厚的..
hot chocolate cake就有d太甜, 可能因為已經飽 再食就太漏

整體食物最好食係蟹餅同porterhouse steak
服務都好好, 影相都好專門 收碟都好快
仲會有人過黎問番意見
環境當然好, 枱之間距離都夠 private感ok

我私心好鍾意所有慶祝安排, 所以大推慶祝活動餐廳, 你另一半實鍾意
💕

味道:

服務:

環境:

性價比:

回頭率:
$1000 (Dinner)
Celebration
Anniversary