2021-10-15
又到左食蟹既季節🤤,雖然未去食大閘蟹,但食住唔洗出剪刀和出牙力既蟹粉先.....😁係網上見到,夏麵館有個蟹粉宴,經網上訂購,2個人食只需要HK$356,真係超級抵。🍲酸辣湯酸酸辣辣,仲好足料,有肉絲,冬菇絲,豆腐絲,竹筍絲,腐竹,木耳絲等等......相當豐富🍱五小碟有糖醋排骨、鎮江水晶肉、腐皮素鵝、雞絲粉皮、蒜香四季豆。比較少食水晶肉,望落晶瑩剔透,食完零無罪惡感.....腐皮素鵝里面包金針菇,感覺得特別,每樣前菜味道都唔錯,一點也不馬虎🍤哆唻咪睇個餐牌簡介,話碟餸係張曼玉改的....讀音叫Do Re Mi, 唔通食完識彈琴🤔蝦仁既口感的確係幾爽口彈牙,味道較為濃郁,建議一定要配烏金蟹粉拌麵一齊食,不但可以中和咸味,更可以突出碟餸既鮮味🍜烏金蟹粉拌麵一金一黑,形成強烈既對比,墨魚汁制成既麵條,滑溜溜的,有咬口,把哆唻咪倒入去同麵撈賣一齊,令每條麵條掛滿了蟹粉,望落更加有食慾......整個口感更加豐富有層次🥗蟹粉扒菜芯菜芯面鋪滿蟹粉,簡簡單單地帶出了蟹粉既鮮味,仲可以食到一塊塊小蟹肉🥟蟹粉小籠包一籠有兩粒,咬一小口等里面的湯汁流出,以免燙咀,湯汁清甜,唔油膩,而餡料混合豬肉餡和蟹肉,
🍲酸辣湯
🍱五小碟
有糖醋排骨、鎮江水晶肉、腐皮素鵝
、雞絲粉皮、蒜香四季豆。
🍤哆唻咪
🍜烏金蟹粉拌麵
🥗蟹粉扒菜芯
🥟蟹粉小籠包
一籠有兩粒,咬一小口等里面的湯汁流出,以免燙咀,湯汁清甜,唔油膩,而餡料混合豬肉餡和蟹肉,飽滿美味
🥣薑茶湯圓
因為蟹偏寒,所以食完一定要配番碗薑茶暖下胃,薑味好濃,仲有2粒芝麻湯圓