2016-12-06 3090 views
依家好多舊式嘅餐廳都變晒型轉為新式嘅餐廳,大部嘅嘢食都已經由人手製轉成做機制,有時候唔係話機制就做得唔夠舊式嘅嘢好食,係始終舊式嘅有佢自己嘅風味,係無可取替嘅。好似粥檔咁樣,以前嗰啲舊式店真係有佢自己熬粥底嘅技術,做得係特別好食。而家嗰啲新式做出嚟嘅粥,反而唔會有嗰種軟綿,又好有米香嘅感覺。喺呢度終於比我搵返你,一平時經過呢度嘅時候見到好多人排隊,今次終於有機會試到。坐低左之後見好多人都叫牛肉粥食,咁我諗牛肉粥應該係呢度幾出名嘅產品。咁我亦都叫咗一個牛肉豬潤粥試一試佢嘅龍與鳳。佢嘅牛肉整得好淋,煮出嚟仲令到個粥底好有牛肉汁嘅味道。豬潤唔算係超爽嗰種,但食落都爽,切到一塊塊小塊。個粥底先係靈魂所在,個粥好綿,就算搞左好耐d粥都唔會返水,而且𢳂上黎嗰陣時,會見到一粒粒嘅米飯嘅蓉,好有feel 。仲叫咗一碟炸兩嚟食,呢度嘅炸兩外皮唔係好滑果種,而係舊式粥店比較厚身少少嗰種。油炸鬼就非常之脆身,雖然油炸鬼唔仰熱辣辣,但係就算包住左腸粉好耐,都唔到令到佢唔脆,所以非常之好,正!雖然呢度得嗰五張枱係度,而且每張枱起碼都要坐五個人。坐嗰陣時候係有啲唔係咁舒服,但係呢啲就係歷史遺留落嚟嘅一啲痕跡,係好
雖然呢度得嗰五張枱係度,而且每張枱起碼都要坐五個人。坐嗰陣時候係有啲唔係咁舒服,但係呢啲就係歷史遺留落嚟嘅一啲痕跡,係好應該好好咁樣珍惜嘅。