2017-04-04
深井本來係香港一個地方的名字,可是香港人一聽見深井,第一感覺聯想就是燒鵝,因為八十年代深井出了幾間出名的燒鵝飯店,中學畢業後曾經特意去了幾次,就是為了即燒的炭火燒鵝,吃時熱辣的燒鵝淋上燒鵝汁,到現在這個味道還記憶猶新。自從禽流感之後,香港已經沒有了新鮮的雞鴨鵝了,所以那味道只有在回憶中。到了近年有間陳記標榜深井燒鵝,由深井開始,開了幾間分店,我在旺角、荃灣都幫襯過幾次,可惜全都已經消失了。而位於土瓜灣的這間,我反而沒有衝動想幫襯,因為它開張時,我買了一個燒鵝飯外賣給老公,點知打開時,都係骨多過肉,而燒鵝皮唔脆不特止,仲要係淋的。今天下午想來想去都唔知食乜,忽然記得有個朋友話這間下午茶都幾好,就入去試一試,看到餐牌,下午茶有燒鵝瀬粉都係$40,仲連一杯熱飲,我就姑且一試,如果唔得以後都唔幫襯,因為連招牌的燒鵝都做唔好,其他野食都唔會好啦。到燒鵝瀬送上時,我目測就發現燒鵝皮好似幾脆,將燒鵝放落嘴後,發覺鵝皮真的很脆,皮和肉中間仲有少少肥膏,而肥膏和鵝肉都好有鵝味,令我想多年前的味道,雖然和以前的味道難以相比,因為以前是新鮮的鵝,而現在是急凍的,雖然如此亦懷緬以前的味道。😋😋😋至於咖啡就係一
燒鵝瀬
燒鵝皮月色肉嫩