2015-04-16 520 views
復活節假第二天,原本計劃去長洲逛逛,但去到碼頭見到條人龍,為安全計,改左去坪洲。等了差不多大半小時船加船程約30分鐘,去到就即刻搵嘢食啦。去到離島,通常都搵D比較舊式0既點心店,有風味嘛。途經勝興茶室,見裏面都坐滿曬,所以就入去試試。見好多人都叫左粉果同魚蛋,當有出爐時我0地都即刻拎嚟試。聽同枱食客講呢度D魚蛋用鮫魚整,食落好彈牙,而加好大粒,抵食又好味!個粉果我自己就覺得同平時小食店0個D差唔多,無咩特別。豬手: 好入味,好明顯係炆得好稔,唔會好似有D點心店咁搵化學嘢整稔佢0既粥: 可以自由選擇材料放,例如鯪魚,牛肉,生菜,豬肉丸。     今次我哋選左鯪魚加生菜,粥唔算好綿嗰D,     比較稀,我本人喜歡食糊D0既粥,所以唔係我杯茶,但OK。仲叫左馬拉糕同糯米雞:馬拉糕比十個讚佢,好鬆軟,有超勁蛋黃味,好香好食。糯米雞表面好食,但裏面D料差D,好水,一pat嘢,有d失望。呢店仲有好傳統0既糯米包,不過由於叫左糯米雞先出現,所以無叫,下次再嚟,一定會叫嚟試番^.^
復活節假第二天,原本計劃去長洲逛逛,
但去到碼頭見到條人龍,
為安全計,改左去坪洲。

等了差不多大半小時船加船程約30分鐘,
去到就即刻搵嘢食啦。

去到離島,通常都搵D比較舊式0既點心店,
有風味嘛。
途經勝興茶室,見裏面都坐滿曬,
所以就入去試試。
見好多人都叫左粉果同魚蛋,
當有出爐時我0地都即刻拎嚟試。
聽同枱食客講呢度D魚蛋用鮫魚整,食落好彈牙

而加好大粒,抵食又好味!
個粉果我自己就覺得同平時小食店0個D差唔多,
無咩特別。
豬手: 好入味,好明顯係炆得好稔
,唔會好似有D點心店咁搵化學嘢整稔佢0既

粥: 可以自由選擇材料放,例如鯪魚,牛肉,生菜,豬肉丸。
     今次我哋選左鯪魚加生菜,粥唔算好綿嗰D,
     比較稀,我本人喜歡食糊D0既粥,所以唔係我杯茶,但OK。

仲叫左馬拉糕同糯米雞:

馬拉糕比十個讚佢
,好鬆軟,有超勁蛋黃味,好香好食。

呢店仲有好傳統0既糯米包,不過由於叫左糯米雞先出現,
所以無叫,下次再嚟,一定會叫嚟試番^.^

2015-04-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 馬拉糕
  • 魚蛋