2020-11-20
成日聽人講九龍城打邊爐正,但我又未試過,所以尋晚就特登去九龍城試下打邊爐啦。其實我都唔知九龍城最正嘅邊爐係邊間,不過我食完之後覺得呢間都幾正。呢間火鍋係sell懷舊風嘅,店內裝修好似幾十年前啲舖頭咁,都幾得意。同埋注意,佢係懷舊唔係殘舊,所以雖然設計懷舊,但啲檯凳其實係新淨乾淨嘅,所以都坐得舒服。仲一路播住啲懷舊歌曲添。食食下聽到佢突然播生日歌,應該係有人生日,睇黎呢到幾適合同朋友慶祝生日。不過壽星啲朋友好似真係唔太識做,播生日歌嗰陣都唔拍手,又唔一齊唱嘅,尷尬。定係其實係壽星想低調呢?所以我都唔知係邊檯有人生日。入返正題,講講我食左啲咩先。🥣老港沙嗲鍋 $108沙嗲鍋好濃味,濃到唔似沙嗲湯,似食嘅沙嗲汁多啲,好正。湯入面會食到有花生,湯嘅味道已經好足夠,唔需要再點豉油,用唔著我親自精心調配嘅醬料。裝湯隻鍋好寬好大隻,比較平身,啱晒用嚟打邊爐。🦐芝士蝦丸(半份)$58芝士蝦丸有四粒,蝦味十足,好彈牙。咬落去會爆芝士,芝士好香,同時唔會蓋過左蝦嘅味道。🐮安格斯牛肉(細)$168牛肉係有驚喜,雖然作為一個窮學生嘅我揀咗最平嘅牛肉,但係出嚟嘅牛肉好靚,每片嘅牛肉厚度切得非常工整,雪花牛肉食落
入返正題,講講我食左啲咩先。
🥣老港沙嗲鍋 $108
🦐芝士蝦丸(半份)$58
🐮安格斯牛肉(細)$168
牛肉係有驚喜,雖然作為一個窮學生嘅我揀咗最平嘅牛肉,但係出嚟嘅牛肉好靚,每片嘅牛肉厚度切得非常工整,雪花牛肉食落好好味,牛味極濃。有十四片。
🐔鮮雞件 $68
雞肉食到幾新鮮,份量幾多,好有雞肉嘅鮮味,呢個價錢算係幾抵食,幾高質。
🥠生根 $38
生根真係俾咗好多,我數過有成十一舊,我就最鍾意食生根,因為佢好吸湯,生根吸晒沙嗲啲湯之後真係好正。
🍜出前一丁 $18
沙嗲湯我自己就覺得最夾出前一丁,麵會吸收晒啲沙嗲湯,加上呢個湯底咁濃,煮出嚟嘅出前一丁完全係好似沙嗲撈丁咁,正啊。
🍭糖不甩 $0
糖不甩形狀好似一條魚咁,有兩條糖不甩,會放入沙嗲湯入面煮。煮完之後再撈花生同埋砂糖。糯米好有咬口,配埋花生糖,鹹香加甜味嘅味道十足,好食。
🍮啫喱 $0
最後食完有啫喱送,啫喱上面嘅傘好得意。有一層花奶,個人認為啫喱比較偏硬身,但味道都唔錯。
‼️注意每人要加$15醬料茶芥。
話說我同朋友兩個都傻傻地著左白色衫去打邊爐,仲要係食沙嗲湯底,好彩最後啲湯冇彈到件衫姐。但建議大家打邊爐要著深色衣物。