2015-11-28
工作中午餐,實在唸唔到食乜,博下呢間上水人氣餐廳有無車位,調到北區做嘢都未食過!去到門口居然有個位,泊好車,門面舊,門旁有個玻璃櫃放麵包,終於入內了,推開有紗罩嘅門,好似入了另一個時代,樓底超高,所以唔焗促,當時爆場亦唔嘈!湖水綠天花板清新,上面有幾把吊扇(雖然已經有冷氣)桌椅加裝飾都可以攞去拍懷舊片!門口收銀伯伯好有笑容,問咗我兩位比了最近收銀嘅一邊卡位我哋!坐低見到牆上陳年餐牌,我散叫了兩樣最想試嘅!食物要耐心等候!菠蘿包($7)脹卜卜,脆皮甜膩!麵包鬆軟!壓扁了容易食,不過唔係新鮮出爐,麵包唔係店內焗,因為聽到伯伯打電話訂方包!紅豆冰($23)只可以散叫,賣相一流!冰碎柱慢慢拆解!紅豆好多,紅豆稔身!部分起晒沙,部分又有啲咬口(唔係硬)味道當然甜,奶水好濃,撈埋一齊!好味!牛肉通粉:朋友分了一小碗比我試,講真賣相好恐怖,湯面上全部淨滿了啲濁汁,牛肉上枱時粉紅色,浸入熱湯就變淺啡色,牛肉有喇過,好在唔算過分,仲有牛味,薑絲可以僻腥,唔會辣,通粉少許彈牙,湯底幾濃!整體ok!蛋治:朋友食,蛋餡厚到離譜,一路食一路跌!店員比想像中有禮,上菠蘿包時會叫我壓扁食,收碟又會問一句,伯伯對食客
工作中午餐,實在唸唔到食乜,博下呢間上水人氣餐廳有無車位,調到北區做嘢都未食過!去到門口居然有個位,泊好車, 門面舊,門旁有個玻璃櫃放麵包,終於入內了, 推開有紗罩嘅門,好似入了另一個時代,樓底超高,所以唔焗促,當時爆場亦唔嘈!湖水綠天花板清新, 上面有幾把吊扇(雖然已經有冷氣)桌椅加裝飾都可以攞去拍懷舊片!門口收銀伯伯好有笑容,問咗我兩位比了最近收銀嘅一邊卡位我哋! 坐低見到牆上陳年餐牌,我散叫了兩樣最想試嘅!食物要耐心等候!
蛋治:朋友食,蛋餡厚到離譜,一路食一路跌!
店員比想像中有禮,上菠蘿包時會叫我壓扁食,收碟又會問一句,伯伯對食客好像家人咁傾偈!其他店員雖然無笑容,做嘢好勤快!我本來想食烚蛋(為了見下個鐵蛋托)可惜店員話過了早餐時段就無!
比想像中好!如果想懷舊嘅幾好嘅地方!呢種懷舊感唔係啲新餐廳扮舊就可以有!