2022-09-03
之前一直都好想去元朗呢間老馮茶居度食,放假終於有時間早少少起身出去食,差唔多10點幾11點都要等一陣,大概20分鐘左右,前面有幾枱等緊。坐低之後即刻落單嗌咗幾個小食,同普通茶樓都一樣,叫咗幾個必食嘅點心,仲有嗌咗少少老馮算係招牌點心(?)金牌炸芋角👉🏻出邊整到好脆,入邊全部都係實心嘅芋泥餡五柳炸雲吞👉🏻外面個皮炸到好脆,用手拎要好小心,因為個皮都比較薄,好易會碎,入邊成隻蝦喺晒度蜜汁叉燒腸👉🏻皮好薄,入面係切碎咗嘅叉燒,但感覺個叉燒唔夠蜜汁味,同埋豉油汁冇乜味老馮鮮蝦餃👉🏻個皮好薄,入邊有2隻細蝦古法牛肉球👉🏻食落去有細個食開牛肉球嘅味道,芫荽比較多,但食落去個味道都ok老馮流沙芋泥包👉🏻比想像中好食,成個流沙餡,入邊奶香蓮蓉芋泥餡,好足餡,出色老馮鹹水角👉🏻炸都好脆,入邊啲餡都好足料薑汁燉鮮奶👉🏻如果要熱食大概要等20分鐘,凍食就快啲,差唔多即嗌即有整體感覺比我想像中好,有懷舊茶樓風味嘅,而且裝修都比較懷舊風😆
金牌炸芋角👉🏻出邊整到好脆,入邊全部都係實心嘅芋泥餡
老馮鮮蝦餃👉🏻個皮好薄,入邊有2隻細蝦
老馮鹹水角👉🏻炸都好脆,入邊啲餡都好足料