2019-01-05 159 views
聽聞荃灣千色匯開了一間新冰室,友人仲熱烈推介冰波奶茶!熱愛試新野的我當然要去一試!星期六的早上,我帶埋老公黎試食下早餐🥣店舖門面裝飾吸引,是著重懷舊風味的冰室,睇得出餐廳花了不少心思設計裝飾。大大個燈箱招牌配上綠色的鐵閘,顯而易見。餐廳內部燈光明亮,以綠色為主,加上舊式信箱,唐樓的鐵閘,感覺好像回到從前。早餐餐牌👇🏻👇🏻👇🏻我選了D,老公選了C。等待期間發現餐廳用上方糖,非常有特色。C餐來了!是味菜櫻花豬柳銀絲米粉。成個名都好有卓頭,但真係睇到碗米粉時都有點回失望,不過凡事不可只睇表面。老公話味菜太咸,令到成碗湯底又咸又酸;櫻花豬柳到底是一個品種名還是什麼🤔豬柳配咸酸湯好奇怪....老公只係比2粒⭐️...認真低喔!丹麥多士-就是一塊加熱了的丹麥包配牛油🙃D餐。賣相還不錯👍🏻蕃茄湯味道不是很濃,如果食開濃味的朋友應該會覺得湯底比較淡味...排骨應該煮好了良久嗎?肉和骨早就分開了,不太好吃。煎蛋正常。食完時發現螺絲粉很少,但有很多薯仔。牛油厚多士-我覺得是全份早餐最好吃的食物!(陰公)多士鬆脆可口👍🏻溶了的牛油很香😋本來一心想試冰波奶茶,因為冰是用奶茶製成的,但去到餐廳時才發現要加$12才

大大個燈箱招牌配上綠色的鐵閘,顯而易見。

早餐餐牌👇🏻👇🏻👇🏻

我選了D,老公選了C。
方糖

等待期間發現餐廳用上方糖,非常有特色。
味菜櫻花豬柳銀絲米粉

丹麥厚多士

丹麥多士-就是一塊加熱了的丹麥包配牛油🙃
蕃茄薯仔排骨煎蛋螺絲粉

牛油厚多士

熱奶茶

本來一心想試冰波奶茶,因為冰是用奶茶製成的,但去到餐廳時才發現要加$12才可轉成冰波奶茶...未免太貴了吧...最後只點了熱奶茶,味道濃香又夠滑。
茶走(少甜)

茶走。茶底非常濃,看顏色已知道,味道不過不失。
總結:荃灣是美食天堂,餐廳真係要有實力先可以屹立不倒。建議多花點心思保持食物質素。
2019-01-05
$35 (Breakfast)
牛油厚多士
熱奶茶