2022-09-03
太子出名嘅餃子店其實都有唔少,甜記餃子店呢個名我就真係比較少聽。直到今日去太子花墟買植物,咁啱撞到我個朋友,咁啱佢又未食午飯😂作為太子地膽咗佢,同我講話世界好大,唔係剩係得美X餃子店,仲有呢一間。去到門口嘅時候,門口嘅裝修一係走一係簡約設計,安藤忠雄嘅水泥牆,間條木嘅玻璃趟門,你唔講我仲以為係日本餐廳。入座嘅時候大概係下午1:30左右呢啲時間,所以高峰期已過,等待時間亦都唔算太耐。餐牌餃子嘅選擇比傳統餃子多,除咗最大路嘅白菜豬肉/韭菜豬肉/西洋菜豬肉之外,佢仲有京蔥羊肉水餃,菜心豬肉,粟米芝士雞肉等等。作為大鄉里嘅我,我就order左白菜豬肉同埋西洋菜豬肉雙拼湯餃,我朋友就order左京蔥羊肉煎餃配台灣麵。大家都係選用蕃茄薯仔湯。(1) 湯餃- 首先要講嘅就係蕃茄薯仔湯真係好出色😍😍冇諗過同餃子配但係可以咁夾.- 餃子嘅餡料不過不失,味道比較淡,證明佢哋啲餃子係冇落味精嘅,配埋餃子醋食都唔錯㗎.(2) 煎餃湯麵- 台灣麵做得非常出色,口感煙韌,配蕃茄薯仔湯,真係好似去咗台灣咁😀- 京蔥羊肉煎餃,呢個餃子真係超越我想像,食得出佢哋嘅羊肉係有用孜然粉調味,喺香港都算係比較少見.希望下次有機
(1) 湯餃
(2) 煎餃湯麵
希望下次有機會再幫襯過,試吓其他唔同味道嘅餃子😎