2024-05-31 169 views
🤩前兩天👩🏻我同👧🏻就相約咗👩🏻‍🦰契媽一齊去新強記尋找媽媽我哋嘅童年回憶啦,一去到已經見到裡面高朋滿座坐滿哂人啦,入座之後我哋除咗點佢哋嘅🍲招牌雞粥+🍖招牌燒鵝王+🐦金牌燒乳鴿之外,仲點咗🥘海蜇頭+🦐XO醬海鮮豆腐鍋+🍍菠蘿生炒骨添🐦金牌燒乳鴿脆皮嫩肉嘅乳鴿,咬落去嘅時候仲有肉汁流出嚟添,而且仲係齒頰留香㗎🍖新強記燒鵝王(例)一上嚟嘅時候都幾有驚喜㗎,因為份量真係唔少,而且啱啱上嚟嘅時候個皮仲係脆㗎,咬落仲有陣陣嘅鵝油香,口感幾豐富㗎🍲新強記招牌雞粥(位)原來一位嘅份量都有成煲㗎,而且粥入面除咗有雞嘅香味之外,粥底仲好軟綿綿添,最緊要係啲受咬落去仲係好嫩滑㗎🥘海蜇頭海蜇頭非常爽口,食落仲好有咬口添🦐XO醬海鮮豆腐煲勁多料勁足料呀,而且啲汁用嚟送飯一流呀,好快就被洛宜食哂嚕🍍菠蘿生炒骨排骨被炸到香香脆脆,而且酸酸甜甜嘅味道,洛宜超鍾意呀

🐦金牌燒乳鴿

🍖新強記燒鵝王(例)

🍲新強記招牌雞粥(位)

🥘海蜇頭
海蜇頭非常爽口,食落仲好有咬口添

🦐XO醬海鮮豆腐煲
勁多料勁足料呀,而且啲汁用嚟送飯一流呀,好快就被洛宜食哂嚕

🍍菠蘿生炒骨
排骨被炸到香香脆脆,而且酸酸甜甜嘅味道,洛宜超鍾意呀