2016-06-02 448 views
5月26號同個朋友特登走左去紅磡食雞脾,其實講左好耐話要去食。事緣係早排係fb睇到d咩全港雞脾大比併,所以就癮起我既食雞脾癮。本來就想去排行最高分果間大埔xxx食雞脾,但就真係太遠,當日時間唔許可,就番番時新食喇,始於都係入左圍既雞脾。其實呢次係我第二次食時新既炸雞脾,對上一次食係冬天既時候,諗番起果陣食,一啖啖咁咬住隻熱辣辣,漏緊雞油既雞脾,肉質好juicy,果種感覺真係好滿足,令我一試難忘。所以亦令我今次帶埋fd一齊去食,一個人食油雞脾,一個人食炸雞脾。咁講番炸雞脾先啦,今次我去食,佢就已經比唔到我上次果種好juicy好滿足既感覺,原因為因為隻雞脾凍凍地,我諗係隻雞脾預先已經炸好左,因為佢都好快唔洗一分鐘就上得碟比我地,咁就變到隻雞脾出面熱,外面凍,無左肉汁juicy,噴油果種效果,可能係撞彩數啦,咁岩果日廚房hea左少少掛,之但係放心,雞脾都仲係大隻同埋肉質好嫩既。到豉油雞脾,個味道比我想像中好,尤其係果個肉質都係一樣嫩既,普通茶記既油雞脾係好難做到,因為佢地通常都係浸到/煮到隻雞脾係鞋,無哂雞味得個咸字。好彩,時新既油脾唔會咁,所以都係推介既,絕對係時新漢堡以外既多一個選擇。雖
雖然岩岩話炸脾比起我第一次食差左少少,但我一定會再番黎既,因為我仍然係好掛住第一次食時新雞脾果種暖笠笠噴油既感覺。不過下次我就會真係入大埔試下江湖中既排名第一雞脾。
炸雞脾,油雞脾
2016-05-26
$18 (Tea)
炸雞脾,油雞脾
  • 炸雞脾