2017-05-31 1588 views
細細個,即係廿幾年前,開始識聽流行曲嘅時候,好鍾意黃翊~「最愛的妳」呢首歌!不過後來唔知點解黃翊就消失咗。最近因為一個電視節目,請返啲舊歌星上去唱歌,黃翊呢個名又出現返啦!聽返「最愛的妳」依然覺得好好聽!好聽程度令黃翊再次爆紅!睇返一大堆訪問,知道佢同屋企人喺大埔墟嘅街市熟食中心開大排擋,不經不覺已經十幾年!今日端午節,我就特登同屋企人去咗呢度食晚飯做節。因為之前打電話黎問過,要8個人或以上先可以訂座,而我哋得4個人,所以6點就黎霸位!一去到,得到黃翊親自帶領入座,真係好開心!哈哈! 一向鍾情大排檔嘢食嘅我,見到餐牌已經覺得好開心。先黎一枝獅威大啤($16)今晚我哋食咗:以上兩款,送酒一流果然係招牌菜,雞很嫩滑,食到停唔到口!好快就全碟清哂!夠入味,夠鮮嫩,份量亦多!煲仔上真係好正!陳村粉系列應該係喺openrice最多人寫嘅菜式,而我哋就揀咗蒜蝦,蒜味好香,足以令我弟婦讚嘆!我就覺得蝦尚算ok,但如果挑走條蝦屎會更好!呢款都係呢度嘅招牌菜,本人好鍾意食糯米飯,呢味菜處理得唔錯,糯米飯夠哂煙韌,又有蟹味,如果啲蟹羔有多啲更好!呢個甜品好緊要!因為每日限量發售,要食就早啲留定!我哋四個人

今晚我哋食咗:

椒鹽腰果雞軟骨

脆皮炸大腸

以上兩款,送酒一流

金牌雞

果然係招牌菜,雞很嫩滑,食到停唔到口!好快就全碟清哂!

啫啫時菜煲

夠入味,夠鮮嫩,份量亦多!煲仔上真係好正!

蒜蝦陳村粉

籠仔糯米蒸羔蟹

鮮奶椰皇

呢個甜品好緊要!因為每日限量發售,要食就早啲留定!我哋四個人一人一個!細佬之前食過話好食,我今日第一次食,真心覺得超正!我好少食甜品,因為唔鍾意太甜嘅嘢食,但呢個甜度並唔過份,而且啖啖椰肉,我諗我會永遠記得呢毎椰皇!!下次黎一定會再食!!

點解我咁鍾意食大排檔呢,除咗鍾意大啤大枝大枝咁隊之外,就係叫餸食唔洗點睇價錢,因為通常都經濟實惠,唔洗就住就住!

阿媽今晚都食得好開心,佢最鍾意啲餸大大碟,又有佢至愛嘅雞蝦蟹、腰果、豬大腸!再加上有冷氣呢!呢樣喺夏天黎講真係好重要!

BTW, 多謝黃翊百忙之中同我哋合照!加油!期待你嘅新歌!

2017-05-30
椒鹽腰果雞軟骨