2018-07-17
家樂坊H&M係MK起步地標,步行街更加是越夜越精彩。唔知幾時開始,旺角俾人簡稱M K ,比喻一啲較為平價但係又響應潮流的意思,其實我覺得平價又好,貴價又好,佢能夠有一班fans就證明佢地有獨特吸引之處。天機棧扒房亦係,你唔能夠將佢同酒店扒房相比,但係佢由前菜至甜品,菜單設計都係主流嘅西餐,價錢更加係非常貼地親民,絕對係MK收費。熟悉旺角的,一講好景商業大廈就知喺邊,行前啲煙廠街口有個街市仔,天機棧扒房就正正係corner位,專用電梯直達,非常方便。電梯門一開,西餐廳嘅寧靜,微黃嘅燈光、悅耳的英文歌曲,頓時令你走進第二個國度。我們選了$188.- 的set dinner , 細看餐牌,每個項目都有很多選擇,開胃小吃除了沙律,可以選法式蝸牛,前菜有軟殼蟹、鵝肝或者海鮮拼盤。先來龍蝦濃湯,湯是夠濃厚,但龍蝦味欠奉,不過配上熱辣辣的蒜蓉包,海鮮味濃湯絕對是不錯的了。海鹽軟殼蟹,脆脆嘅外層炸得甘香鬆化,咬落軟心雙重口感。海鮮拼盤生蠔大大隻,在沒有太高要求的心理下,新鮮程度令我大為驚喜、生蠔賺了,海蝦、蟹柳棒就係bonus五成熟美國炭燒牛扒,比我預期高分,或許餐廳對自己的食材頗有信心,肉味香濃,根
天機棧扒房亦係,你唔能夠將佢同酒店扒房相比,但係佢由前菜至甜品,菜單設計都係主流嘅西餐,價錢更加係非常貼地親民,絕對係MK收費。 熟悉旺角的,一講好景商業大廈就知喺邊,行前啲煙廠街口有個街市仔,天機棧扒房就正正係corner位,專用電梯直達,非常方便。
我們選了$188.- 的set dinner , 細看餐牌,每個項目都有很多選擇,開胃小吃除了沙律,可以選法式蝸牛,前菜有軟殼蟹、鵝肝或者海鮮拼盤。 先來龍蝦濃湯,湯是夠濃厚,但龍蝦味欠奉,不過配上熱辣辣的蒜蓉包,海鮮味濃湯絕對是不錯的了。
五成熟美國炭燒牛扒,比我預期高分,或許餐廳對自己的食材頗有信心,肉味香濃,根本毋須用重口味的的醬汁去修飾雪藏味,驚喜呀
這個意大利南瓜飯賣相相當別緻,石斑魚柳煎得皮脆肉嫩,南瓜內嘅飯就略嫌唔夠濕潤,同原創意大利飯有啲出入。
仲有心太軟、焦糖燉蛋,兩款都係心機之作,味道比𡞵酒店水準,吃過甜品,忘了還有餐飲呢。
餐廳卡座排列,寜靜舒適,很適合情侶好友食吓飯、傾吓計。成個set選擇多,食物又豐富,$188.- 已經很值,我哋九點後入座,埋單原來仲有七五折,真係Magic ,以後MK行街,又多一個落腳點天機棧