2018-09-21 1670 views
一年一度同學會又到喇, 我睇見每個同學改變好多, 有d有自己事業, 有d有自己家庭, 感覺我真係開始老喇, 中環呢個地方有好多唔同野食, 又可以方便同學返屋企, 所以就揀左呢間日本餐廳餐廳跟足日本餐廳一樣, 我坐係度就覺得自己真係去左日本食野就連餐牌就跟足日本, 好彩有英文, 如果唔係, 我都睇唔明白, 哈哈見到有個鍋, 我開始有好奇心呢間餐廳d食物擺得好精緻, 好似日本既懷石料理佢地會係日本拎當做食材去整食落去好新鮮同清甜,睇下幾大隻蝦松茸蒸豆腐, 食落去好有豆腐味, 松茸冇蓋過豆腐香味, 有唔同層次口感近江牛刺身, 師傅好有心機將牛味由淡排到濃味, 最後食海膽, 食之前, 師傅會提醒客人由邊度開始食, 睇得出師傅好細心, 海膽好新鮮, 一d腥味都冇不愧近江牛係日本三大和牛之一, 真係好有牛味, 一d雪藏味都冇師傅建議我地食法, 夾住青瓜食, 感覺就會清新d睇見以上食材, 就知道高潮到喇, 又係近江牛 + 雜菜我恨不得以家食哂落肚謎底終於開喇, 原來個鍋係煮呢2樣野食, 睇見師傅咁專心煮野食俾我地食, 呢個就係日本餐廳執著每樣食物都要發揮最好, 唔好浪費食物近江牛+蛋飯,再加埋蔬菜,

餐廳跟足日本餐廳一樣, 我坐係度就覺得自己真係去左日本食野

見到有個鍋, 我開始有好奇心

呢間餐廳d食物擺得好精緻, 好似日本既懷石料理
佢地會係日本拎當做食材去整
食落去好新鮮同清甜,睇下幾大隻蝦

師傅建議我地食法, 夾住青瓜食, 感覺就會清新d
睇見以上食材, 就知道高潮到喇, 又係近江牛 + 雜菜
我恨不得以家食哂落肚

近江牛+蛋飯,再加埋蔬菜, 真係好好食, 以家d人追求健康, 咁樣煮法就唔會太油膩啦
食到最後, 我睇見個個同學有講有笑, 侍應服務又好, 坐既地方又舒服, 發覺冇揀錯呢間餐廳, 下次一定會再黎啦~~~!!!!!!!!!!