2010-06-23
本身有90%活動範圍都在銅鑼灣, 所以時不時都會在銅鑼灣區搵食這餐廳開業的第一個星期已急不及待試過, 第一次到場時經理推介食塩味湯底, 麵質爽滑, 有點像中式的全蛋麵, 感覺fushion, 豬肉入口即溶, 湯碗雖然不像一般的湯麵碗般大, portion 卻絕不少, 一定吃得飽, 加錢的溏心半熟蛋又香又好吃, 跟lunch set 的咖啡也非常高質素食後感: 以此價錢絕不是不吃不可, 卻值得一試第二次因為友人想試,而我又不介意,在同一個星期再去吃晚餐, 這次試梅塩湯底加蛋, 弄碎梅子後湯底充斥著梅子清香, 感覺不錯, 頭盤要了幸福麥豬沙律 及 魚刺身, 用料新鮮, 很有水準食後感: 感覺晚市比午市抵吃, 因為百多元一餐lunch可能會覺得貴, 但百多元一位的晚餐感覺舒服得多第三次要了豉油湯底加溏心半熟蛋, 我覺得好正的一次!!食後感: 無得頂!! 我諗我有少少鐘意左佢! 某天去了利舞台吃我本來都覺得幾好的一間拉麵, oh sorry, 我諗我返唔到轉頭昨晚跟朋友又無idea吃什麼, 再去第四次, 叫了自家啤酒, 有少少似Hoegaarden, 有少少薑花清香.......最後, 終於試
食後感: 以此價錢絕不是不吃不可, 卻值得一試
第三次要了豉油湯底加溏心半熟蛋, 我覺得好正的一次!!
食後感: 無得頂!! 我諗我有少少鐘意左佢!
昨晚跟朋友又無idea吃什麼, 再去第四次, 叫了自家啤酒, 有少少似Hoegaarden, 有少少薑花清香.......最後, 終於試吃了辣葱味噌湯底, 嘩了一聲!!! BINGO!!! 好好好好正呀!!! 我想去openrice寫野呀!!
跟某些朋友說起這店, 他們總是覺得吃一碗百多元的日本拉麵比吃一餐千多元的日本餐昂貴, 就是要大時大節才會一試, 有無咁誇張呀!
in my opinion, 貴不貴, 在乎它的quality, 只要我能afford 到, 總寧願付多一點吃餐好! 說實在, 廚師是由日本專程飛來駐港的, 用料全是日本貨, 我估他們的經營成本一定不低呢!