2017-03-31
我的共諸同好從來寫感受對小弟來講係冇可能發生既事。但今次被新菜式感動,竟然立定決心,想共諸同好。講菜名-呢個農家葉翠脆,費神在心思,唔可以唔讚諗這個菜式既師傳,因為我好唔喜歡食菜,但今次我卻吃了一半(甚至係三分二碟,仲耍俾人話我大食) ,可能個咖喱汁好野味,對唔鍾意食菜人來講,簡直係一大樂事。這年頭終吃了一味似樣的心思菜,高興。黃金花膠煎肉餅,碟肉餅落到檯面,我們只係聞到好香既蛋黃味,個樣好似舊黃金咁!簡單一味肉餅,食落滑而不膩口,肉餅煮到僅熟冇過火,就知道師傅對火候拿捏得好準。黑松露鳳尾蝦多士,本人自問甚少吃此類高檔次食物,論賣相,三個字 ”冇得頂” ! 我唔識分黑松露點樣為之靚同唔靚,我剩係覺得單靠蝦多士已經囉晒分喇!意式藍苺沙拉骨,顏色好靚,沙拉骨食得多,有藍苺既都係第一次!咕嚕脆爆墨魚丸,墨魚丸本身已經好彈牙,仲加埋酸甜咕嚕汁係入面,醒胃又唔會覺得肥膩,上檯時夠熱,好味。
農家葉脆翠
黃金花膠煎肉餅