2018-08-12
#美食推介:民華茶餐自唔知幾時民華魚蛋粉麵(大埔)就成為我既飯堂之一,我已經唔知食左幾多次,點解成日去?係因為方便?係因為坐得好舒服?係因服務好?XXXX,係因為好味呀⋯⋯每次公主👸🏿菜問我食乜好,我都話民華...民華...民華,最高幾錄一星期四次大概😂😂😂。今日落住滂沱大雨,有人主動約我去食野,本身見落雨都唔係好想出,但佢話食民華之際,精神為之一振,我話好呀⋯⋯即刻換衫,究竟我有幾鍾意食民華。平時我主要都叫茶餐,特別鍾意食薑絲牛米同雪茶肉絲米,有人話食薑絲牛好呀叔呀伯既感覺,但我覺得可以食到嫩嫩的牛肉鮮味,又有少少薑絲味,非常開胃,暖胃,冬天食一流。不過我覺得最出色既係佢既多士同炒蛋,炒蛋係必食配料之一,又滑又有少少牛奶味。多士係厚多士,烘左之後外脆內軟,我喜歡加果漿,好好食嫁,唔加果漿可以加煉奶或者本身牛油底都好ok 。我見好少地方用厚方包了,所以佢嘅鮮油多(厚厚既方包配上凍冰冰既牛油,邪惡得離好好味),西多士(啲牛油成大舊甘比你,好似唔洗錢甘,可配糖漿或煉奶,我個人較鍾意落煉奶,建議唔好一個人食一份,隨非只食西多士)都係好出色,我都係別推薦。民華地方就比較擠逼,枱與枱之間較少空位
民華地方就比較擠逼,枱與枱之間較少空位,人多既時候有時都背貼背嫁,不過我情有獨鍾,習慣左了,鍾意食呀⋯⋯有興趣既朋友都可以一試你都可能成為佢fans 。