2022-08-21 828 views
天下第一豬😃哇~~~見到師傅正在燒緊乳豬🐷流晒口水吖!「我要吃肉肉,就要吃肉肉,吃飽才有力氣和你逛遍這地球,你別嫌我太重,要嫌我太瘦…」🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽粵藝館顧名思義主打粵菜,藝即是藝術,把粵菜做到出神入化的地步,俾人以藝術性的享受。餐廳裝潢富麗堂皇,大廳中央大大既吊燈好有氣派,融入左中西既格調,俾人好高級既感覺。聽講粵藝館在海港城海運大廈又開咗間全新日式粵菜店,高級海景粵菜,下次有機會一定要去!🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂「是日餐點」👉🏾紅杞花雕雞💰88HKD前菜花雕醉雞帶有好香既花雕酒味,但入口唔好會有酒既苦味,雞肉好嫩滑,雞皮好爽口,冰涼既口感好清新。👉🏾一蟹兩藝💰168HKD皇室焗釀蟹蓋 - 蟹蓋釀滿左滿滿既蟹肉,啖啖肉,好鮮甜。呢個蟹蓋最特別之處係可以連殼食,因為係用左軟殼蟹,食得好方便。陳醋野菜沙律蟹件 - 陳醋既酸可以帶出蟹既鮮甜,蟹件炸得啱啱好,炸粉唔會好厚,鎖住左食物既水份,做到外脆內軟既口感。👉🏾即燒無花果天下第一豬💰348HKD我地因為乳豬而來,終於等到主角出場。外皮燒得好薄好脆,肉質好嫩好厚好juicy,唔同平時去飲食開果D只有得層皮,呢個乳豬啖啖肉
天下第一豬😃

「是日餐點」

👉🏾紅杞花雕雞💰88HKD

👉🏾一蟹兩藝💰168HKD

👉🏾即燒無花果天下第一豬💰348HKD
我地因為乳豬而來,終於等到主角出場。外皮燒得好薄好脆,肉質好嫩好厚好juicy,唔同平時去飲食開果D只有得層皮,呢個乳豬啖啖肉,口感好豐富,非常好味。可惜只有6片,真係唔夠喉。尤其喜歡佢特製醬汁,香甜得黎有好濃郁的無花果香味,同乳豬系perfect match.

👉🏾不時不燉湯💰138HKD
燉湯好足料,所以味道非常之鮮甜。大大既花膠,響螺份量都好多,煲湯既豬肉都有2款,薄薄既豬肉片好好味,唔會好柴,連湯渣都食晒。

👉🏾蜜絲咕嚕肉💰168HKD
咕嚕肉係廚房兩大勊星之一(睇戲睇上腦),呢個咕嚕肉真係可以做到粉層無搶走肉既鮮味,而且鎖住晒D肉汁,做到外脆內軟。無花果配埋落去咕嚕肉估唔到都咁好味。

👉🏾花膠天白菇菜膽💰188HKD
花膠超大塊,肉好厚,啖啖肉,係一塊花膠扒。花菇味好香好重,呢個菜真係好高級,好有營養,好滋味。

👉🏾瓦啫啫唐生菜💰128HKD
簡單既唐生菜在瓦煲裡變得不平凡,咸香既肉碎,爽脆既生菜,熱辣辣既瓦煲,可以平衡一下呢餐既蔬菜。

👉🏾 水晶花膠凍💰32HKD
擺盤精緻,一截青瓜上呈上黑醋啫喱同花膠凍入口即溶,口感層次豐富。

👉🏾楊枝甘露💰68HKD
甜品都不馬虎,甜而不膩,芒果高品質無渣,口感好綿密。

📍 粵藝館
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場10樓1001A號舖