走進店內發現好多睇上去唔關事的海報,但望真啲🧐,有啲係義工招募,有啲係餐廳同大學聯合活動,原來是間良心小店。😇望左餐牌一會,叫左一個鮮茄牛脷飯🐮,再加錢配羅宋湯凍奶茶。加錢嘅羅宋湯唔係求求其其👍有落足料,一羹舀起是滿滿的湯料。餐湯絕對抵飲😋到左主角鮮茄牛脷飯喇!唔知係唔係飲完個羅宋湯嘅關係,呢個茄汁底嘅焗飯食起上黎有啲略酸,酸到有種蓋過晒其他味道的感覺。另外從側面睇就望到,其實個焗飯份量不大,甚至隻碟都厚過佢。我自問食量較大,望到之後有少少失望 🙍‍♂️。相或者影得不算清楚,但牛脷切得偏薄。❌個人認為牛脷好食地方在於佢冇根冇骨亦唔會韌,放入口裡啖啖肉擠滿口腔舌頭之間的感官🤯。但當你牛脷切得太薄就失去食牛脷的呢份快感,而且焗飯只有兩塊,好似過下口癮咁。🤧整體來講新森林都係一間良心店💪,餐前羅宋湯令我有少少期待。但焗飯略為偏酸,而且牛脷切得太薄太少。做良心店都不要太慳家啊!🉑

望左餐牌一會,叫左一個鮮茄牛脷飯🐮,再加錢配羅宋湯凍奶茶。

2022-05-07
$70 (Dinner)