傳統嘅雲吞麵食,對 #小秘書 嚟講可以話係一個情意結😉所以每次過嚟 #佐敦,我都會搵個藉口過嚟「盛記粥麵」,享受一吓 #香港原味道😉我哋由 #尖沙咀 #柏麗大道 沿着佐敦方向行,好快就到達目的地!冇諗過未到七點,「盛記」門口已經出現小人龍😅 好彩冇幾耐店員就安排到座位俾我哋。嚟得幫襯梗係要叫返碗 #淨雲吞 先啦。清香撲鼻嘅 #大地魚湯,配以傳統手法包製嘅魚尾鮮蝦雲吞,清甜嘅湯汁,同餡料豐富嘅雲吞一啖入口,風味十足🤤  之後我哋再叫咗個「粥餐」同 #蠔油炆冬菇 兩份食😉 熱辣辣嘅 #生滾及第粥 夠足料,漏晒油嘅 #黃沙豬潤 口感爽滑,自製嘅肉丸味道鮮甜又彈牙,再配埋啲 #粉腸、#豬心… 混埋綿滑嘅 #生滾粥 一齊食,口味夠晒豐富🤤 配套餐嘅小食我就揀咗 #炸鯪魚球,師傅將鯪魚肉打得好有膠質,即叫即炸嘅鯪魚球,外皮酥香,新鮮嘅魚球跟醃製過嘅蜆蚧味道亦相當匹配,難怪我每次嚟幫襯都必定嗌佢🤤 到最後再配埋一杯凍豆漿,入口冰涼,呢餐真係好爽呀🤤🤤 📍 盛記粥麵 (佐敦) 白加士街11號地舖

📍 盛記粥麵 (佐敦) 白加士街11號地舖
2024-11-04
$89 (Dinner)