2023-12-29 425 views
路經灣仔,見到呢間門面非常精緻既cafe,原來係新開試業中,就同朋友坐底試試呢間cafe前身係和記餐廳,水泥工業風裝修,保留左部分舊餐廳元素,每個角落都打卡able,呢度除左咖啡仲有幾款主食,我地分別叫左沙律同pancake burger蟹肉牛油果沙律 $86沙律上檯,賣相都ok,除左主要既牛油果同蟹肉,沙律配料有烤南瓜、藜麥、紫洋蔥、青瓜、車厘茄、沙律菜。以一個$86既沙律來講,我係非常失望的牛油果一咬落去凍到冰咁,似係用frozen 牛油果?⋯再吃一口烤南瓜,都係冰凍⋯而且南瓜亦冇烤過既痕跡,再吃一口沙律菜,沙律菜非常乾,一滴橄欖油都冇,沙律菜所選既菜類均是充滿苦澀味而提供既蘋果醋亦比較少,不足以掩蓋苦澀味,整個沙律感覺係散修修,沒有完整的一道菜的感覺Pancake Burger $85朋友叫左呢個pancake burger,整個burger有兩隻煎蛋,三片煙肉,兩片pancake⋯我唔知味道如何,但我非常懷疑呢個份量值$85?⋯未上檯之前我仲以為係日本而家好流行個隻空氣pancake burger⋯煙三文魚沙律 $86另一位朋友都叫左沙律,但呢個沙律等左成半個鐘先到,沙律底同我

蟹肉牛油果沙律 $86

Pancake Burger $85

煙三文魚沙律 $86

另一位朋友都叫左沙律,但呢個沙律等左成半個鐘先到,沙律底同我果個係一樣,只係將牛油果蟹肉換左做煙三文魚,朋友等左半個鐘,其實已經餓到嬲左,好明顯係漏左單,仲要食落所有材料都係現成食材,真係好失望

新cafe黎講真係有待改善,店面係靚既,始終打卡係一時,食物質素先係餐廳最重要既元素⋯
Type of Meal
Lunch