2019-02-25 932 views
早排流行返大陸搵地方打卡食飯, 上網成日都介紹網紅店但對我呢D住起九龍東嘅朋友黎講, 返大陸都起碼要一粒鐘, 再加上假日WEEKEND先上去, 一定人多玩咗一排之後, 就放棄了~其實....香港都有好多呢D地方, 何必迫黎迫去呢!早前見朋友IG見到呢個影相位, 原來香港都有呢d靚靚cafe架仲要起繁華的尖沙咀區, 食完行街, 或者行完街去食野飲野都一流, 非常方便假日第一餐多數都已去到brunch嘅時間, 所以可以食多少少先來一個小吃: 芝士波波雞自己就點咗杯烏龍紫薯奶蓋 (少甜) 味道好出, 少甜咗啱我, 有濃香嘅茶味, 奶蓋都好濃, 仲會食到紫薯粒粒, 我自己覺得唔會漏, 仲成杯飲哂平時好怕去cafe要等好耐先上菜, 因為通常都好肚餓呢度嘅上餐唔會等太耐芝士波波雞雖然芝士唔太多, 但雞肉係嫩口, 仲要熱辣辣即炸櫻花蝦天使麵都好正個忌廉汁好creamy, 又唔會過多同過少, 係啱啱好上面好多櫻花蝦同脆卜卜嘅蟹籽, 顏色好靚好似賞緊櫻咁, 地下通常都有好多櫻花花瓣麵身質感軟硬適中, 不過最好趁熱食,唔係D醬汁會變得乾男友點的柚子豬扒鐵板跟飯豬扒好淋同埋一D都唔肥, 但就反而無乜柚子味,
玩咗一排之後, 就放棄了~
其實....香港都有好多呢D地方, 何必迫黎迫去呢!

先來一個小吃: 芝士波波雞
自己就點咗杯烏龍紫薯奶蓋 (少甜)

平時好怕去cafe要等好耐先上菜, 因為通常都好肚餓
呢度嘅上餐唔會等太耐
芝士波波雞雖然芝士唔太多, 但雞肉係嫩口, 仲要熱辣辣即炸

櫻花蝦天使麵都好正
個忌廉汁好creamy, 又唔會過多同過少, 係啱啱好
上面好多櫻花蝦同脆卜卜嘅蟹籽, 顏色好靚
好似賞緊櫻咁, 地下通常都有好多櫻花花瓣
麵身質感軟硬適中, 不過最好趁熱食,唔係D醬汁會變得乾

男友點的柚子豬扒鐵板跟飯
豬扒好淋同埋一D都唔肥, 但就反而無乜柚子味, 個汁似普通蘑菇汁咁, 不過都夾既
除咗有肉之外, 仲有蔬菜, 平衡返

可能係第一餐嘅關係, 又見到隔離檯都食緊甜品
我又點多件CAKE: 玫瑰蜜糖千層餅
賣相好靚, 啖啖的蜜糖玫瑰味
不過大件返少少會更好, 女生總有多個胃食甜品

雖然是有點貴, 但食物環境服務都唔錯
因為去過好多CAFE都係出菜慢, 食物求其, 多數都係普通貨色, 環境又未必夠乾淨
呢度又有打卡影相位, 係一個好嘅歇腳地方
2019-02-23
$260 (Dinner)
  • 櫻花蝦天使麵
  • 烏龍紫薯奶蓋