話時話🤔咁耐以黎我都未食過烤魚🐟經過大圍有間漁品烤魚店😛仲有烤原條沙巴龍躉🤩即刻bookmark今晚去試下先😋行上樓梯就見到店舖細心所在💕門口好多打卡位🤣比我地等位嘅時候可以打卡消磨時間📸打完卡話咁快就有位喇👫🏻~兩個人叫一條1.5斤嘅烤沙巴龍躉🐟份量啱啱好😆再點配料同飲品🍻咁就un un腳期待烤魚隆重登場啦🤤登登登登🥳order完好快條烤魚就游到過黎啦😍重口味嘅男朋友點左香辣味🤤辣椒嘅香氣陣陣傳來🌶見到個盆除左烤魚之外😳仲有勁多配料🥘有蜂巢豆腐、蓮藕片、鴨血🦆、魔芋等等應有盡有😆開火等佢滾起🔥我地就馬上起筷🥢😋品嚐主角之前當然試下d配菜先:蜂巢豆腐一入口就係濃烈嘅香氣😌一咬落去🌊索滿湯汁嘅豆腐帶給舌頭👅濃烈嘅衝擊😝湯汁唔算太辣但超級香🤤夾埋淡味嘅豆腐一齊食啱啱好!鴨血唔會一夾就散 同香辣湯汁組成最佳combo😆藕片好爽脆 先食軟冧冧嘅豆腐同鴨血🥰再食脆口嘅藕片😚口感上嘅轉變令味覺更加突出👍我們另外加左蘿蔔片同魚腐配菜😋蘿蔔片預想同豆腐一樣索滿湯汁食湯汁嘅香😍但出乎意料之外嘅係😳蘿蔔片吸收到湯汁嘅香,而且更為突出嘅係蘿蔔本身嘅清甜😍當我地食緊辣烤魚嘅時候,蘿蔔嘅清甜簡直就係沙漠入面嘅綠

😋品嚐主角之前當然試下d配菜先:
鴨血唔會一夾就散 同香辣湯汁組成最佳combo😆

我們另外加左蘿蔔片同魚腐配菜😋蘿蔔片預想同豆腐一樣索滿湯汁食湯汁嘅香😍但出乎意料之外嘅係😳蘿蔔片吸收到湯汁嘅香,而且更為突出嘅係蘿蔔本身嘅清甜😍當我地食緊辣烤魚嘅時候,蘿蔔嘅清甜簡直就係沙漠入面嘅綠洲🤤辣味調出甜味 甜味又帶出辣味 相輔相成 相當惹味😋下次encore蘿蔔片必不可少!超級推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

魚腐亦相當特別😛初頭上枱嘅時候仲以為係豆卜🤣當我地以為佢冇料!但點知佢係四條😳食落去有魚肉嘅彈牙口感🤩絕對唔係望落去咁空洞👯魚腐索晒烤魚湯汁🤤每啖都有豐富嘅魚鮮味🐟超級推薦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻too🤤

食完配菜開胃當然就到主角沙巴龍躉啦🥳魚肉實淨分明😌係食得出新鮮生猛🌟龍躉原條上超厚肉😍我唔太識食魚骨😅男朋友貼心夾🐟背隻位俾我食🥰啖啖肉而且鮮甜又好味!由其是兩塊魚面肉🤤鮮嫰 大大塊 滑嘟嘟 真係好高質😍食每口都有超滿足嘅感覺😋魚肉同湯汁好夾🤝🏻一邊開慢火烤魚肉 🐟魚肉都唔會變得又腍又散!果然餐廳特別推介用沙巴龍躉做烤魚果然有佢嘅道理😚

跟著侍應加湯之後😳神奇嘅化學反應產生左🤯頭先索滿湯汁好香嘅魚肉彷彿變左第二個食法🥰湯汁嘅香被稀釋 但魚肉嘅鮮係湯汁被溝淡後更加突出☺如果加湯前係享受湯汁加烤魚嘅combo🤗加完湯就係享受魚肉本身嘅肉質同埋鮮味😍一條烤魚食出兩個感覺 真係拍爛手掌👏👏👏👏👏
見menu仲有水煮魚同埋酸菜魚🤤下次要再朋友黎食晒咁多款先至得😍