2018-03-26 188 views
見過youtuber介紹過呢間粥底火鍋,而我又未食過用粥黎做湯底打邊爐,價錢又吸引,於是特登過去荃灣一試。午市放題係由12點至五點都有得食,最平係98一位免加一,仲有啲貴少少都只係個粥底落蟹or多啲其他野咁,不過假日去要全部都要加多20蚊一位。不過我對海鮮興趣不大,所以叫左最平98果個,姐係埋單118一位。點單每張紙只能點五種,有點不環保,不過佢就make sure 到冇漏單,食物種類都算多,質素都ok,啲豬頸仲特登整個玫瑰花形幾靚,牛肉有滑牛同美國肥牛,滑牛更好味,同粥底更相襯,似反食牛肉粥咁,皮蛋就唔太ok,啲豬腰都好爽,豬潤食正果幾舊都有筋,唔鐘意,海鮮就叫左啲貝貝同象拔蚌,唔係話勁新鮮,不過咁嘅價錢食的話就會係接受到嘅質素,手打丸同餃子不過不失啦。不過我好欣賞佢啲炸物都係即叫即炸,例如紫菜響玲,油炸鬼,炸鮮奶,同佢個順德春花卷。炸鮮奶係必食我叫左好多件春花卷係老闆推薦,我地一人叫左件,可能因為我本來對韮菜冇咩興趣,所以我覺得麻麻地啦。響玲卷都好脆,不過油炸鬼就唔得啦,好大油“益“味,同埋唔似平時粥舖果啲鬆軟,所以不推薦。甜品我全部都有叫,椰汁桂花糕,燉蛋同薑汁撞奶都叫左,啲燉蛋
我叫左好多件
甜品我全部都有叫,椰汁桂花糕,燉蛋同薑汁撞奶都叫左,啲燉蛋同奶都好滑好正,如果有熱食我會更喜愛

食完晒打邊爐之後,當然要食下個粥底,夠哂味
大滿足。
老闆同伙記服務態度都好好,老闆仲有推薦食物,雖說限時100分鐘,但都唔會趕你走,非常欣賞。
呢間粥底火鍋值得再黎

P.S. 佢套杯碟好靚,只可惜冇匙羹,話哂都係黎食粥,點解匙羹都冇架
炸鮮奶
2018-03-25
$118 (Lunch)
炸鮮奶