2023-05-31
今個星期超級忙,所以未到週末已經好想透下氣,放工立即約人食飯。我揀左將軍澳依間居酒屋,其實我係公司附近成日經過佢分店但都未食過,今次就去屋企附近個間啦~我哋點左:豬腸豬肚豚骨鍋正呀,有我鐘意既 豬腸- 超Q彈、有嚼勁、豬腸既獨有味道濃郁,加上厚厚既胡椒調味,超好味うまい!豬肚-同樣有咬口,豬肚滑又香濃,帶點微辣,一啲都唔膩🥰蒜片- 甜又香韮菜 和娃娃菜-吸收左湯底精華難怪餐廳話多人點所以係推介菜式。咁熱想食下啲無咁熱既麵,所以點左:豚肉醬油魚介拌麵,包括鰹魚粉,櫻花蝦、筍、蔥粒、炸天婦羅粒、紫菜蔥頭、溫泉蛋、义燒、拉麵…加左咁多材料既拌麵,加上拌麵既醬汁,味道豐富又美味,加上溫泉蛋令整個拌麵非常滑!筍帶甜又爽口。义麵雖然唔係熱食,但咬落仍浸出义燒既香,此香在口內也徘徊一陣子,製作唔錯👍🏻野菜天婦羅矮瓜、粟米、蕃薯仔、金菇、紫蘇葉、南瓜)炸得恰到好處、不會覺得油膩但又剛好熟!蔬菜仍然保持鮮甜、水份和質感。最愛粟米天婦羅,外面香脆,裡面粒粒粟地鮮甜又多汁。炸到成把扇既金姑都好有趣~炸墨魚嘴炸得非常酥脆,而且非常大粒,彈牙又有嚼勁,酥香帶點辣,食完一粒又一粒沖繩黑糖珍珠牛乳烏龍估唔到居酒屋既
我哋點左:
豬腸豬肚豚骨鍋
正呀,有我鐘意既
豬肚-同樣有咬口,豬肚滑又香濃,帶點微辣,一啲都唔膩🥰
蒜片- 甜又香
韮菜 和娃娃菜-吸收左湯底精華
難怪餐廳話多人點所以係推介菜式。
咁熱想食下啲無咁熱既麵,所以點左:
筍帶甜又爽口。
野菜天婦羅
矮瓜、粟米、蕃薯仔、金菇、紫蘇葉、南瓜)
最愛粟米天婦羅,外面香脆,裡面粒粒粟地鮮甜又多汁。
炸到成把扇既金姑都好有趣~
炸墨魚嘴
沖繩黑糖珍珠牛乳烏龍
估唔到居酒屋既手搖飲品都唔錯,烏龍清香,沖繩既黑糖味同一般既黑糖味不同,奶味香濃,帶有fusion既氣息又好飲🥛
飲啤酒既可以試下Suntory黑啤🍺