2022-12-13
趁住仲係大閘蟹當造嘅季節🦀,膽固醇超標都唔理住喇🤪,最緊要梗係捉緊大閘蟹的尾巴✌🏻!莆田都推出咗幾個金秋大閘蟹套餐😍,一齊去食啦喂yeah!!·🦀大閘蟹二人餐(A餐) HKD$668·🦀清蒸大閘蟹首先梗係要介紹咗主角先啦🥰,一上枱已經心心眼咗!! 兩隻大閘蟹都有成五兩重🦀,一搣開已經見到爆膏😍,啲蟹膏好似湧緊出嚟咁,未食已經引死人啦💓!蟹膏呈誘人嘅鮮橙黃色🤩,質地粘粘稠稠,口感細膩且綿密,哩啲就係大閘蟹嘅魔力🔮!·🦐蝦苗拌頭水紫菜採用莆田頭水紫菜😻,面頭伴入小白蝦🦐,醋味帶點酸勁,幫味蕾醒神一下✨。·🐖莆田茘枝肉賣相同味道都好似咕嚕肉🍲,加入幾棵去核茘枝肉😚,係必試嘅福建菜式之一。 ·🥣莆田扁頭湯扁頭湯加入以手工製成的迷你小雲吞🥟,味道幾清新。·🍜紅菇海鮮鹵麵每次嚟莆田我都會食佢😋,湯頭味道濃郁,麵條好掛湯,配料有蝦肉、蜆、蟶子,豬腩肉、紅菇、椰菜等,好豐富🤩。·🥜芋圓花生湯花生湯味道唔會好甜😙,芋圓煙煙韌韌,花生亦煲至軟腍,飲埋佢夠滿足😊。·📍莆田鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場2樓214舖
🦀大閘蟹二人餐(A餐) HKD$668
🦀清蒸大閘蟹
首先梗係要介紹咗主角先啦🥰,一上枱已經心心眼咗!! 兩隻大閘蟹都有成五兩重🦀,一搣開已經見到爆膏😍, 啲蟹膏好似湧緊出嚟咁,未食已經引死人啦💓!蟹膏呈誘人嘅鮮橙黃色🤩, 質地粘粘稠稠,口感細膩且綿密,哩啲就係大閘蟹嘅魔力🔮!
🦐蝦苗拌頭水紫菜
🐖莆田茘枝肉
🥣莆田扁頭湯
扁頭湯加入以手工製成的迷你小雲吞🥟,味道幾清新。
🍜紅菇海鮮鹵麵
🥜芋圓花生湯